InwonersCoronavirusWelke coronaprik kan ik krijgen?

Welke coronaprik kan ik krijgen?

We merken dat niet iedereen weet wat het verschil is tussen de boosterprik en de herhaalprik. Hierdoor komen mensen onnodig naar een vaccinatielocatie. We leggen daarom graag het verschil voor je uit.

Voor wie is de boosterprik?

De boosterprik is voor iedereen van 12 jaar en ouder die de prikken uit de basisserie heeft gehad. Een van onderstaande opties is dan voldoende:

  • 2 prikken met een mRNA-vaccin (zoals Moderna en BioNTech/Pfizer) of AstraZeneca
  • 1 prik als je vóór de eerste prik al corona hebt gehad
  • 1 prik met het Janssen-vaccin.

De boosterprik kun je 3 maanden na de laatste vaccinatie of coronabesmetting krijgen.

Voor wie is de herhaalprik?

De herhaalprik is niet voor iedereen beschikbaar. De Gezondheidsraad heeft geadviseerd de herhaalprik alleen te geven aan:

  • Mensen vanaf 60 jaar (en mensen die in 2022 60 jaar worden)
  • Bewoners van verpleeghuizen
  • Volwassenen met het syndroom van Down
  • Mensen met een ernstige afweerstoornis die zijn uitgenodigd door een specialist. Deze mensen hebben meestal ook al een 3e prik gekregen in de basisserie.

Mensen die hiervoor in aanmerking komen, kunnen de herhaalprik 3 maanden na de boosterprik of coronabesmetting krijgen. Een herhaalprik is voor andere mensen nu niet nodig en wordt daarom ook niet door de GGD’en gezet.

Er is geen medische noodzaak en/of mogelijkheid om een tweede herhaalprik te krijgen. Na deze herhaalprik is je serie dus compleet.

Online afspraak maken voor een extra coronaprik?

Controleer van tevoren goed welke prikken je al hebt gehad. Dat kun je zien op mijn.rivm.nl/vaccinaties of in de CoronaCheck-app. Zo weet je zeker dat je voor de juiste prik een afspraak maakt.