Stress

meisje met stress

Iedereen heeft soms last van stress. Je bent bijvoorbeeld gespannen omdat je vlak voor een examen zit, omdat je een presentatie moet houden voor een grote groep of omdat je je vriend of vriendin iets heel vervelends moet vertellen.

Een beetje stress is niet erg. Het is zelfs goed, omdat het ervoor zorgt dat je extra geconcentreerd en alert bent. En dat komt je prestaties ten goede. Maar de spanningen moeten niet te groot worden, want dan klap je dicht. Ze moeten ook niet te lang duren, want dan kun je allerlei lichamelijke klachten krijgen.

De aard van het beestje

Bepaalde gebeurtenissen of situaties kunnen spanningen met zich meebrengen. Als je iemand verliest waar je veel om geeft bijvoorbeeld. Als je ouders gaan scheiden. Of als er hoge eisen aan je worden gesteld. Toch reageert de een daar heel anders op dan de ander. Anders gezegd: sommige mensen lijken voortdurend gestrest, andere zijn bijna altijd relaxed. Die denken als hun ouders ruzie hebben: ‘Ach, dat waait wel weer over’. En als ze heel hard moeten blokken: ‘Morgen is er weer een dag’. Of je last hebt van spanningen heeft dus veel te maken met hoe je bent.

Als jij vaak gespannen bent, ben je misschien iemand die:

  • altijd alles perfect wil doen
  • geen NEE kan zeggen
  • teveel hooi op zijn vork neemt
  • het gevoel heeft dat hij of zij steeds tekort schiet
  • zijn of haar (negatieve én positieve) gevoelens niet durft te uiten

Lees meer over klachten die je kunt krijgen maar ook wat je kunt doen om dit te voorkomen in de folder Spanningen en stress.

Meer informatie?

Praat dan eens met je mentor op school, je huisarts of de jeugdarts of jeugdverpleegkundige van de GGD.

 Meer informatie