Ouder en relatie
Psychische klachten na de bevalling
Veel ouders zitten in de eerste maanden na de geboorte van hun kindje niet lekker in hun vel. Slaapgebrek, hormonen die uit balans zijn, veranderende rollen en tijdgebrek, het zorgt er allemaal voor dat je je tijdelijk uit balans kunt voelen. Meer weten? Lees dan de folder ‘Waar blijft de Roze Wolk?’.
Wat is een postpartum depressie?
Mentale klachten na de bevalling kunnen zo hevig worden, dat er sprake is van een depressie. Ongeveer 1 op de 8 moeders ontwikkelt een postpartum depressie.
- Mentaal Vitaal
Hier vind je meer info, tips en uitleg over mogelijke behandelingen
Waar vind je hulp en ondersteuning?
Er is gelukkig hulp en ondersteuning beschikbaar voor pas bevallen moeders en vaders die niet lekker in hun vel zitten. Dat varieert van laagdrempelige ontmoetingsmogelijkheden met andere ouders, tot psychologische ondersteuning van een professional.
Ondersteuningsaanbod
Boeken en apps
- Boek: Perfecte moeders bestaan niet
Lees in dit boek over veel voorkomende problemen waar moeders tegenaan lopen na de bevalling. Veel informatie maar ook praktische tips en oefeningen. Zeer bruikbaar in je dagelijkse leven als kersverse moeder. - Boek en app How about mom
Met onder anderen informatie, oefeningen, tips en cursussen voor moeders in het eerste jaar na de bevalling. - App: WellMom
Bedoeld voor zwangere vrouwen die de kans op een depressie na de zwangerschap willen afhouden. Met tips en hulpmiddelen om positiever te denken en stress te verminderen.
Websites
- Mentaal vitaal
Op deze website vind je veel informatie over mentale fitheid en postpartum depressie. Je vindt er tips en oefeningen om mentaal vitaal te blijven. Of over hoe je met een postpartum depressie omgaat. - Snel beter in je vel
De website snel beter in je vel biedt korte online cursussen zoals beter slapen, minder stress en minder piekeren. - Mirro
Volg betaalde eHealthmodules zoals beter slapen, relatieproblemen, piekeren, depressieve gevoelens, angst en paniek. Ook is er een eHealthmodule voor werkende moeders.
Contact en ondersteuning
- Mind Korrelatie
Voor anonieme hulp en ondersteuning bij psychische klachten kun je contact opnemen met MIND Korrelatie. Zij zijn bereikbaar via telefoon, WhatsApp of e-mail.
Wat kun je zelf doen?
Blijf niet alleen met je sombere gevoelens rondlopen. Praat er over met iemand die jij vertrouwt. Dat kan een vriend of familielid zijn, maar ook een professional, bijvoorbeeld de huisarts, verloskundige of jeugdverpleegkundige. Hoe eerder je hulp zoekt, hoe kleiner de kans dat jouw klachten verergeren.
Tips en adviezen
Negen maanden zwanger, een bevalling en dan ben je moeder! Dat is niet niks. Het zet je leven op zijn kop. Gun jezelf tijd om de dingen te verwerken en om te wennen aan je nieuwe leven mét kind. Gun jezelf tijd om te wennen aan je nieuwe rol als moeder met nieuwe zorgen en verantwoordelijkheden. Hieronder vind je enkele praktische tips die je kunnen helpen om in balans te blijven en deze terug te vinden.
- Zorg goed voor jezelf.
- Neem af en toe tijd voor jezelf. Doe iets wat je voor de bevalling ook leuk vond om te doen.
- Investeer in je relatie, heb bewust aandacht voor elkaar in je nieuwe rol.
- Beweeg. Doe het rustig aan. Bouw je conditie op door bijvoorbeeld te gaan wandelen, fietsen of zwemmen.
- Blijf in contact met vrienden en vriendinnen.
- Durf nee te zeggen.
- Durf hulp te vragen.
- Neem tijd om tot rust te komen, vraag anderen om even op je kind te passen.
- Accepteer dat het niet altijd makkelijk en leuk is.
- Praat met je partner, familie en vrienden over je gevoelens en zorgen.
- Accepteer dat je als moeder niet altijd alles goed kan doen.
- Deel de zorg van je baby met je partner.
Kijk ook eens of er bij jou in de buurt een ‘mamacafé’ is. Hier kun je samen met je kindje naartoe. Je ontmoet er andere moeders. Het is vaak heel fijn om verhalen uit te wisselen.