Overslaan en naar de inhoud gaan
ProfessionalKansrijke Start Zuidoost-BrabantWerkgroep Vroegsignalering en ondersteuning van zwangere vrouwen en moeders met depressieve klachten.
Publicatiedatum: 30-03-2022 om 08:16 uur
Laatste update: 07-07-2022 om 7:17 uur

Werkgroep Vroegsignalering en ondersteuning van zwangere vrouwen en moeders met depressieve klachten.

Leden van de werkgroep

Vertegenwoordigers van JGZ GGD , Baby Extra, POP-poli Catharina ziekenhuis, orthopedagogie, expertisecentrum OKJ en 040 Verloskunde.

Onze doelen en aanpak

 • Kennis over postpartum depressie bij medewerkers verhogen
  Een aantal medewerkers van de JGZ en deze werkgroep hebben de e-learning postpartum depressie van Trimbos gevolgd.
 • Signaleren van de doelgroep
  Op dit moment werken we een uniforme werkwijze voor alle professionals.
  Het JGZ team Stratum bespreekt en mailt tijdens het intakehuisbezoek na de kraamtijd de folder Waar blijft de roze wolk?. Tijdens het eerste bezoek aan het consultatiebureau (rond 4 weken) vraagt JGZ aan de moeder om een EPDS (signaleringslijst depressieve gevoelens) in te vullen. JGZ bespreekt deze dan tijdens het consult.
  Vanaf september 2021 zijn 85 vragenlijst afgenomen waarvan:
  • 73 % Een score heeft tussen 0-8 (Je zit lekker in je vel)
  • 19 % Een score heeft van 9-12 (Je voelt je niet lekker of bent bezorgd)
  • 8% Een score heeft van 13 en hoger (Je voelt je lusteloos en moe)
  We nemen de EPDS nu ook in het Engels af en we geven de vragenlijst mee als alleen de vader op het consultatiebureau komt.
 • Ketensamenwerking
  De verloskundigen van 040 Verloskunde Eindhoven Zuid zijn sinds kort ook betrokken in de werkgroep. Verder gaan we de zorg afstemmen met de POH in de huisartsenpraktijk van de SGE in Stratum en wordt ook kraamzorg betrokken in deze werkgroep.
 • Informatie aan de cliënt
  We vinden het erg belangrijk dat iedereen in het contact met kind en ouder hetzelfde voorlichtingsmateriaal gebruikt. Dit is beschikbaar via GGDGHOR NL en bestaat uit de folder Waar blijft de roze wolk? en een flyer en video voor in de wachtkamer. De werkgroep zorgt er ook voor dat alle informatie op een plek beschikbaar komt voor iedereen.
 • Ontwikkelen van een zorgpad
  De werkgroep werkt aan het ontwikkelen van een zorgpad dat gebruikt kan worden als blijkt dat een moeder ondersteuning nodig heeft. Een zorgpad geeft helderheid over de stappen in het zorgproces; het geeft aan welk traject een cliënt doorloopt en wie op welk moment welke acties onderneemt. Zo helpt het zorgpad bij het maken en organiseren van de zorgverlening. We maken gebruik van het zorgpad dat ontwikkeld is door GGD Hart voor Brabant.