InwonersSeks en gezondheidIk wil een soa-test
Publicatiedatum: 02-06-2021 om 09:53 uur
Laatste update: 24-11-2021 om 12:44 uur

Wil je een soa-test?

We hebben helaas niet voor iedereen plek bij de GGD. Wat je kunt doen:
1. Maak een afspraak bij je huisarts.
2. Doorloop onze online module.

Wanneer kan ik mij laten testen?

Je komt in aanmerking voor een test als je:

  • Jonger bent dan 25 jaar 
  • Een man bent die seks heeft met andere mannen
  • Een sekswerker bent
  • Klachten hebt die passen bij een soa, zoals blaasjes, afscheiding en wratjes
  • Je door iemand bent gewaarschuwd voor een soa
  • Afkomstig bent uit een land waar vaker soa’s voorkomen (of je partner)
  • Het afgelopen jaar chlamydia of gonorroe hebt gehad
  • Slachtoffer bent geweest van seksueel geweld.

Ga direct naar onze online module om te kijken of je in aanmerking komt voor een soa-test. Let op: Het kan zijn dat er geen plek is terwijl je wel in aanmerking komt voor een soa-test bij de GGD. Dit komt omdat we niet voor iedereen plek hebben. 

Hoe gaat een soa-test in zijn werk?

Een professional stelt vragen over jouw situatie. Bijvoorbeeld of je klachten hebt en waarom je een test laat doen. Bij mannen wordt urine gebruikt voor het soa-onderzoek. Vrouwen krijgen of maken zelf een uitstrijkje. Soms is er een lichamelijk onderzoek nodig en/of nemen we bloed af. 

Wanneer krijg ik de uitslag van de soa-test?

De uitslag krijg je meestal binnen vijf werkdagen telefonisch, per sms of via e-mail. Is er een behandeling nodig? Dan krijg je een afspraak op de GGD, meestal voor een antibioticakuur. 

Ik ben ongesteld tijdens de soa test

Ben jij op het moment van de test ongesteld? Ook wanneer je menstrueert kan de afspraak voor de soa test gewoon doorgaan. Dit heeft geen invloed op de uitslag van de soa test. 

Wat zijn de kosten voor een soa test?

Een soa-test bij de GGD is gratis. We hebben helaas niet voldoende plek voor iedereen.  Het kan zijn dat we je naar de huisarts verwijzen. Hoeveel geld het bij de huisarts kost, ligt aan de soort soa-test en je zorgverzekering. Vraag je huisarts naar de tarieven.​​ 

Ben ik al besmettelijk?

Als je een soa hebt opgelopen, kan het enige tijd duren voordat je deze infectie met een test kan aantonen. Deze periode duurt soms dagen, weken tot maanden. In deze periode kun je wel al besmettelijk zijn. Voor een test voor chlamydia of Gonorroe moet er minstens 2 weken tussen het laatste sekscontact en de afspraak zitten. 

Kan ik ook een soa zelftest doen?

Wil je liever anoniem blijven? Heb je geen klachten? Heb je geen partnerwaarschuwing ontvangen? Check dan of je de GGD Soa zelftest kunt bestellen.  

Of doe vooraf de Advies.chat van Soa Aids Nederland zodat je weet welke test je moet bestellen.  Alle informatie over betrouwbare thuistesten  vind je ook op de site van Soa Aids Nederland.

Vragen over seks en jouw gezondheid?

Mail je vraag naar: seksuelegezondheid@ggdbzo.nl