Overslaan en naar de inhoud gaan
InwonersSeks en gezondheidSoa-test bij de GGD

Soa-test

Heb je vragen over seksualiteit? Dan kun je terecht bij de GGD. Wij bieden voorlichting en begeleiding. Kwetsbare inwoners en risicogroepen kunnen bij ons een afspraak maken voor een soa-test. Helaas hebben wij niet voor iedereen plek. Soms verwijzen we je naar de huisarts of een private aanbieder. Een overzicht van betrouwbare private aanbieders van online soatesten vind je op soaaids.nl. Ga je liever naar een fysieke locatie? Dan is OneDayClinic een betrouwbare aanbieder.

Afspraak maken bij de GGD

cta-iconMaak een afspraak voor een
soa-test
cta-iconJonger dan 25 jaar? Vraag hier je soa-zelftest aan

Je kunt bij de GGD terecht, wanneer je:

 • Jonger dan 25 jaar bent
 • Als man seks hebt met mannen
 • Sekswerker bent
 • Afkomstig bent uit een land waar veel soa’s voorkomen
 • Soa-klachten hebt, of door je sekspartner gewaarschuwd bent voor een soa

Soa-klachten of gewaarschuwd?

cta-icon088 0031 344

Heb jij Soa-gerelateerde klachten of ben je gewaarschuwd? Bel de speciale klachtenlijn van de GGD. Bereikbaar op werkdagen van 8:30- 17:00.
Helaas hebben wij niet voldoende plaatsen om iedereen een plek op ons spreekuur aan te bieden. Na het uitvragen van je klachten of waarschuwing kan het zijn dat wij je naar de huisarts verwijzen.

Let op! Ben je gewaarschuwd, zorg dan dat je een officiële partnerwaarschuwingscode bij de hand hebt. Zo weten wij dat het om een betrouwbare partnerwaarschuwing gaat. Zie voor meer informatie Partnerwaarschuwing.

Mpox (voorheen monkeypox/apenpokken)

Twijfel je of je besmet bent met het mpox-virus? Blijf dan thuis in isolatie en overleg met je huisarts of de GGD.

Hoe nemen wij een soa-test af bij de GGD?

In de video hieronder vertelt onze sociaal verpleegkundige Sara hoe een soa-test op een locatie bij de GGD BZO in zijn werk gaat: vanaf het online maken van een afspraak tot het krijgen van de uitslag.

Afspraak annuleren of verzetten: uiterlijk 24 uur van tevoren

Is de afspraak niet meer nodig of kun je niet meer komen op de geplande dag? Zeg je afspraak uiterlijk 24 uur van tevoren af. We kunnen dan iemand anders helpen op jouw vrijgekomen plek.

Zo annuleer je jouw afspraak: reageer uiterlijk 24 uur vóór je afspraak per mail op de gemailde afspraakbevestiging. Als je de afspraak wil verzetten, annuleer je de gemaakte afspraak per mail en plan je een nieuwe in via de online module. Heb je geen mail van ons ontvangen? Check dan je spam inbox of vul onderstaand contactformulier in.

Let op: Zeg je de afspraak niet op tijd af, dan kan het zijn dat we je moeten doorverwijzen naar een andere zorgverlener die kosten berekent voor soa-onderzoek.

Vragen over seks en jouw gezondheid?

Mail je vraag naar: seksuelegezondheid@ggdbzo.nl 

Veelgestelde vragen

 • Ben ik al besmettelijk?

  Als je een soa hebt opgelopen, kan het enige tijd duren voordat je deze infectie met een test kan aantonen. Deze periode duurt soms dagen, weken tot maanden. In deze periode kun je wel al besmettelijk zijn. Voor een test voor chlamydia of Gonorroe moet er minstens 2 weken tussen het laatste sekscontact en de afspraak zitten. 

 • Wat zijn de kosten voor een soa-test?

  Een soa-test bij de GGD is gratis. We hebben helaas niet voldoende plek voor iedereen.  Het kan zijn dat we je naar de huisarts verwijzen. Hoeveel geld het bij de huisarts kost, ligt aan de soort soa-test en je zorgverzekering. Vraag je huisarts naar de tarieven.​​ 

 • Ik ben ongesteld tijdens de soa-test, is dat een probleem?

  Ben jij op het moment van de test ongesteld? Ook wanneer je menstrueert, kan de afspraak voor de soa-test gewoon doorgaan. Dit heeft geen invloed op de uitslag van de soa test. 

 • Kan ik ook een soa-zelftest doen?

  Wil je liever anoniem blijven? Heb je geen klachten? Heb je geen partnerwaarschuwing ontvangen? Check dan of je de GGD Soa zelftest kunt bestellen.  

  Of doe vooraf de Advies.chat van Soa Aids Nederland zodat je weet welke test je moet bestellen.  Alle informatie over betrouwbare thuistesten  vind je ook op de site van Soa Aids Nederland.

 • Wanneer krijg ik de uitslag van de soa-test?

  De uitslag krijg je meestal binnen vijf werkdagen telefonisch, per sms of via e-mail. Is er een behandeling nodig? Dan krijg je een afspraak op de GGD, meestal voor een antibioticakuur.