Overslaan en naar de inhoud gaan
InwonersSeks en gezondheidSoa-test bij de GGD

Soa-test

Heb je vragen over seksualiteit? Dan kun je terecht bij de GGD. Wij bieden voorlichting en begeleiding. Kwetsbare inwoners en risicogroepen kunnen bij ons een afspraak maken voor een soa-test. Wanneer kun je terecht bij de GGD?

Je kunt bij de GGD terecht, wanneer je:

 • Jonger dan 25 jaar bent
 • Als man seks hebt met mannen
 • Sekswerker bent. Meer informatie vind je op onze pagina voor sekswerkers
 • Geboren bent in een land waar veel soa’s voorkomen
 • Soa-klachten hebt, of door je sekspartner gewaarschuwd bent voor een soa.

Soa-klachten of gewaarschuwd?

cta-icon088 0031 344

Heb jij Soa-gerelateerde klachten of ben je gewaarschuwd? Bel de speciale klachtenlijn van de GGD. Bereikbaar op werkdagen van 8:30- 12:00 en van 13:00- 17:00.

Helaas hebben wij niet voor iedereen plek. Soms verwijzen we je naar de huisarts of een private aanbieder. Een overzicht van betrouwbare private aanbieders van online soatesten vind je op soaaids.nl. Ga je liever naar een fysieke locatie? Dan is OneDayClinic een betrouwbare aanbieder.

Periodieke controle (MSM), zonder klachten of waarschuwing

Ben jij een man die seks heeft met mannen? Maak dan een afspraak voor een periodieke controle.

 • Na het maken van de afspraak krijg je via e-mail een link om een vragenlijst in te vullen.
  Let op! Vul de vragenlijst minimaal 24 uur van tevoren in. Is de vragenlijst niet ingevuld, dan kan de afspraak niet doorgaan.
 • Is er geen plek probeert u het dan over een tijdje nog een keer .We hebben maar een beperkt aantal plekken per week.

Maak een afspraak voor een periodieke controle

Zelftest jongeren (zonder klachten of waarschuwing)

Ben je jonger dan 25 jaar dan kun je een afspraak maken voor een zelftest. Je maakt online een afspraak om een zelftest op te halen.

Let op! Kies bij het maken van een afspraak voor ‘locatie zelftest’ en kies een tijdvak. Dit is het tijdstip dat wij je aanvraag beoordelen en in orde maken. Je hebt hierna een week de tijd om je test op te halen.

 • Je kunt de zelftest ophalen bij de receptie. Je ontvangt een bevestiging als deze voor je klaar ligt.
 • Neem je ID of rijbewijs mee als je de test ophaalt
 • Is er geen plek, probeer het dan over een tijdje nog eens
 • Ben je een man die seks heeft met mannen? Je komt voor deze optie niet in aanmerking. Maak een afspraak voor een periodieke controle (zie de informatie hierboven).

Maak een afspraak voor de zelftest

Hoe nemen wij een soa-test af bij de GGD?

In de video hieronder vertelt onze sociaal verpleegkundige Sara hoe een soa-test op een locatie bij GGD BZO in zijn werk gaat: vanaf het online maken van een afspraak tot het krijgen van de uitslag.

Afspraak annuleren of verzetten: uiterlijk 24 uur van tevoren

Is de afspraak niet meer nodig of kun je niet meer komen op de geplande dag? Zeg je afspraak uiterlijk 24 uur van tevoren af. We kunnen dan iemand anders helpen op jouw vrijgekomen plek.

Zo annuleer je jouw afspraak: reageer uiterlijk 24 uur vóór je afspraak per mail op de gemailde afspraakbevestiging. Als je de afspraak wil verzetten, annuleer je de gemaakte afspraak per mail en plan je een nieuwe in via de online module. Heb je geen mail van ons ontvangen? Check dan je spam inbox of vul onderstaand contactformulier in.

Let op: Zeg je de afspraak niet op tijd af, dan kan het zijn dat we je moeten doorverwijzen naar een andere zorgverlener die kosten berekent voor soa-onderzoek.

Vragen over seks en jouw gezondheid?

Mail je vraag naar: seksuelegezondheid@ggdbzo.nl 

Veelgestelde vragen

 • Ben ik al besmettelijk?

  Als je een soa hebt opgelopen, kan het enige tijd duren voordat je deze infectie met een test kan aantonen. Deze periode duurt soms dagen, weken tot maanden. In deze periode kun je wel al besmettelijk zijn. Voor een test voor chlamydia of Gonorroe moet er minstens 2 weken tussen het laatste sekscontact en de afspraak zitten. 

 • Wat zijn de kosten voor een soa-test?

  Een soa-test bij de GGD is gratis. We hebben helaas niet voldoende plek voor iedereen.  Het kan zijn dat we je naar de huisarts verwijzen. Hoeveel geld het bij de huisarts kost, ligt aan de soort soa-test en je zorgverzekering. Vraag je huisarts naar de tarieven.​​ 

 • Ik ben ongesteld tijdens de soa-test, is dat een probleem?

  Ben jij op het moment van de test ongesteld? Ook wanneer je menstrueert, kan de afspraak voor de soa-test gewoon doorgaan. Dit heeft geen invloed op de uitslag van de soa test. 

 • Wanneer krijg ik de uitslag van de soa-test?

  De uitslag krijg je meestal binnen vijf werkdagen telefonisch, per sms of via e-mail. Is er een behandeling nodig? Dan krijg je een afspraak op de GGD, meestal voor een antibioticakuur. 

 • Hoe gaat een soa-test in zijn werk?

  In de video hieronder vertelt onze sociaal verpleegkundige Sara hoe een soa-test op onze locatie in zijn werk gaat: vanaf het online maken van een afspraak tot het krijgen van de uitslag.

   

  Tijdens een afspraak voor een soa-test stelt een van onze professionals je eerst wat vragen om meer duidelijkheid te krijgen over jouw situatie. Bijvoorbeeld welke klachten je hebt en waarom je een test laat doen. Deze vragen heb je (als het goed is) ook al beantwoord in het online vragenformulier dat je moet invullen als je online een afspraak hebt gemaakt. Vervolgens is het tijd voor de soa-test die je vaak zelf kunt afnemen in een speciaal hokje. Mannen nemen vaak urine af voor het onderzoek. Vrouwen krijgen of maken zelf een uitstrijkje. Soms is er een lichamelijk onderzoek nodig en/of nemen we bloed af.

  Benieuwd hoe de zelfafname van de soa-test bij ons in zijn werk gaat? Bekijk onderstaand filmpje.