Overslaan en naar de inhoud gaan
InwonersSeks en gezondheidSoa-test bij de GGD

Soa-test

De soa-zorg die GGD Brabant-Zuidoost biedt is aanvullend op de zorg van de huisarts. Als je je aanmeldt voor een soa-test stellen we je daarom een aantal vragen. Op basis hiervan kunnen we bepalen of je bij de GGD terecht kunt voor een soa-test. Je kunt ook worden doorverwezen naar je huisarts of een andere testfaciliteit.

Je kunt bij de GGD terecht, wanneer:

  • Je jonger dan 23 jaar bent
  • Je als man of transpersoon seks hebt met mannen
  • Seks je werk is. Meer informatie vind je op onze pagina voor sekswerkers
  • Je geboren bent in een land waar veel soa’s voorkomen en je sinds korter dan een jaar in Nederland verblijft.

We hebben een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Om deze plaatsen zo eerlijk mogelijk te verdelen, kun je voor een zekerheidstest maximaal 1x per 6 maanden een afspraak in (laten) plannen.

Soa-klachten of geïnformeerd door sekspartner over soa?

cta-icon088 0031 344

Heb jij soa-klachten of ben je geïnformeerd door sekspartner over soa? Bel de speciale klachtenlijn van de GGD. Bereikbaar op werkdagen van 8:30- 12:00 en van 13:00- 17:00.

 

Periodieke controle (MSM), zonder klachten of niet geïnformeerd over soa door sekspartner

Ben jij een man die seks heeft met mannen? Maak dan een afspraak voor een periodieke controle.

  • Na het maken van de afspraak krijg je via e-mail een link om een vragenlijst in te vullen.
    Let op! Vul de vragenlijst minimaal 24 uur van tevoren in. Is de vragenlijst niet ingevuld, dan kan de afspraak niet doorgaan.
  • Is er geen plek, probeer het dan over een tijdje nog een keer. We hebben maar een beperkt aantal plekken per week.
  • Heb je klachten of ben je door een sekspartner geïnformeerd over een soa, dan kom je niet in aanmerking voor een periodieke controle.
    Maak dan telefonisch een afspraak of ga naar je huisarts of een particuliere aanbieder.

Maak een afspraak voor een periodieke controle

Zelftest jongeren (zonder klachten of niet geïnformeerd over soa door sekspartner)

Ben je jonger dan 23 jaar dan kun je een afspraak maken voor een zelftest. Je maakt online een afspraak om een zelftest op te halen.

Let op! Kies bij het maken van een afspraak voor ‘locatie zelftest’ en kies een tijdvak. Dit is het tijdstip dat wij je aanvraag beoordelen en in orde maken. Je hebt hierna een week de tijd om je test op te halen.

  • Je kunt de zelftest ophalen bij de receptie. Je ontvangt een bevestiging als deze voor je klaar ligt.
  • Neem je ID of rijbewijs mee als je de test ophaalt
  • Is er geen plek, probeer het dan over een tijdje nog eens
  • Heb je klachten of ben je door een sekspartner geïnformeerd over een soa, dan kom je niet in aanmerking voor een periodieke controle.
    Maak dan telefonisch een afspraak of ga naar je huisarts of een particuliere aanbieder.
  • Ben je een man die seks heeft met mannen? Je komt voor deze optie niet in aanmerking. Maak een afspraak voor een periodieke controle (zie de informatie hierboven)
  • Je kunt maximaal twee keer per jaar een zelftest inplannen
  • Wil je vaker testen? Dan verwijzen wij je naar de huisarts of kijk op Soa-thuistest | Soa Aids Nederland voor een betrouwbare soa-zelftest.

Hoe nemen wij een soa-test af bij de GGD?

Bekijk het filmpje waarin onze sociaal verpleegkundige Sara vertelt hoe een soa-test op een locatie bij GGD BZO in zijn werk gaat: vanaf het online maken van een afspraak tot het krijgen van de uitslag. 

En hoe gaat een zelfafname van de soa-test in zijn werk?

Bekijk het instructiefilmpje.

Afspraak annuleren of verzetten: uiterlijk 24 uur van tevoren

Is de afspraak niet meer nodig of kun je niet meer komen op de geplande dag? Zeg je afspraak uiterlijk 24 uur van tevoren af. We kunnen dan iemand anders helpen op jouw vrijgekomen plek.

Zo annuleer je jouw afspraak: reageer uiterlijk 24 uur vóór je afspraak per mail op de gemailde afspraakbevestiging. Als je de afspraak wil verzetten, annuleer je de gemaakte afspraak per mail en plan je een nieuwe in via de online module. Heb je geen mail van ons ontvangen? Check dan je spam inbox of vul onderstaand contactformulier in.

Let op: Zeg je de afspraak niet op tijd af, dan kan het zijn dat we je moeten doorverwijzen naar een andere zorgverlener die kosten berekent voor soa-onderzoek.

Vragen over seks en jouw gezondheid?

Mail je vraag naar: seksuelegezondheid@ggdbzo.nl 

Veelgestelde vragen

  • Ben ik al besmettelijk?

    Als je een soa hebt opgelopen, kan het enige tijd duren voordat je deze infectie met een test kan aantonen. Deze periode duurt soms dagen, weken tot maanden. In deze periode kun je wel al besmettelijk zijn. Voor een test voor chlamydia of Gonorroe moet er minstens 2 weken tussen het laatste sekscontact en de afspraak zitten. 

  • Wat zijn de kosten voor een soa-test?

    Een soa-test bij de GGD is gratis. We hebben helaas niet voldoende plek voor iedereen.  Het kan zijn dat we je naar de huisarts verwijzen. Hoeveel geld het bij de huisarts kost, ligt aan de soort soa-test en je zorgverzekering. Vraag je huisarts naar de tarieven.​​ 

  • Ik ben ongesteld tijdens de soa-test, is dat een probleem?

    Ben jij op het moment van de test ongesteld? Ook wanneer je menstrueert, kan de afspraak voor de soa-test gewoon doorgaan. Dit heeft geen invloed op de uitslag van de soa test. 

  • Wanneer krijg ik de uitslag van de soa-test?

    De uitslag krijg je meestal binnen vijf werkdagen telefonisch, per sms of via e-mail. Is er een behandeling nodig? Dan krijg je een afspraak op de GGD, meestal voor een antibioticakuur. 

  • Hoe gaat een soa-test in zijn werk?

    In de video hieronder vertelt onze sociaal verpleegkundige Sara hoe een soa-test op onze locatie in zijn werk gaat: vanaf het online maken van een afspraak tot het krijgen van de uitslag.

     

    Tijdens een afspraak voor een soa-test stelt een van onze professionals je eerst wat vragen om meer duidelijkheid te krijgen over jouw situatie. Bijvoorbeeld welke klachten je hebt en waarom je een test laat doen. Deze vragen heb je (als het goed is) ook al beantwoord in het online vragenformulier dat je moet invullen als je online een afspraak hebt gemaakt. Vervolgens is het tijd voor de soa-test die je vaak zelf kunt afnemen in een speciaal hokje. Mannen nemen vaak urine af voor het onderzoek. Vrouwen krijgen of maken zelf een uitstrijkje. Soms is er een lichamelijk onderzoek nodig en/of nemen we bloed af.

    Benieuwd hoe de zelfafname van de soa-test bij ons in zijn werk gaat? Bekijk onderstaand filmpje.