Overslaan en naar de inhoud gaan
InwonersVaccinatiesHPV-vaccinatie jong­volwassenen
InwonersVaccinatiesHPV-vaccinatie jong­volwassenen

HPV-vaccinatie voor jongvolwassenen

Iedereen die geboren is tussen 1 januari 1996 en 31 december 2003 kon in 2023 gratis een HPV-vaccinatie krijgen. Je hebt tot 1 juni 2024 om de vaccinatieserie zonder kosten af te maken. HPV is een besmettelijk virus. Door dit virus kun je kanker krijgen in de baarmoederhals, de mond- en keelholte, vagina, schaamlippen, anus en penis. Met een HPV-vaccinatie bescherm je jezelf en anderen tegen deze verschillende soorten kanker.

Waar kun je terecht voor een 2e HPV-prik?

Wij zijn overweldigd door de vraag naar HPV-vaccinaties in mei. Ondanks extra vaccinbestellingen en afspraakmogelijkheden zitten we helemaal vol en kunnen we geen afspraken meer inplannen.  Heb je in 2023 je 1e prik gehaald en wil je een afspraak maken voor de 2e prik? Dan kun je proberen een afspraak in te plannen bij een andere GGD.

Heb je eerder al een afspraak gepland?

Heb je al een afspraak gemaakt, dan kun je terecht op onze locaties in Eindhoven en in Helmond. Breng je identiteitsbewijs of rijbewijs mee naar je afspraak.

Wat is HPV?

HPV is de afkorting van humaan papillomavirus. Dit is een virus dat verschillende soorten kanker kan veroorzaken. Er zijn meer dan 100 typen HPV. Het kan leiden tot kanker in de baarmoederhals, mond- en keelholte, vagina, schaamlippen, anus en penis.

Hoe krijg je HPV?

HPV is heel besmettelijk. Het virus wordt overgedragen via de handen, huid, of mond als je vrijt met iemand die besmet is. HPV komt veel voor. De persoon met wie je samen bent kan het virus dus bij zich dragen zonder dit zelf te weten. En dan kun jij ook besmet raken.

Acht op de tien mensen komen in aanraking met het besmettelijke HPV. Gelukkig word je er lang niet altijd ziek van. Meestal ruimt je lichaam het virus zelf op. Maar bij 10 tot 20% van de mensen gebeurt dat niet.

Met 1 vaccin beschermd tegen verschillende soorten kanker

Ieder jaar krijgen naar schatting 1100 vrouwen en 400 mannen kanker door HPV. Het HPV-vaccin beschermt je tegen verschillende soorten kanker. Je beschermt jezelf én anderen tegen HPV. Het is geen 100% bescherming, maar de kans op kanker door HPV is dan wel veel kleiner. Voor een goede bescherming heb je 2 vaccinaties nodig met minimaal 5 maanden ertussen.

Voor wie is de HPV-vaccinatie?

Voor iedereen die is geboren tussen 1 januari 1996 en 31 december 2003 , en nog niet alle HPV-vaccinaties heeft gehad.

 • Mannen ontvangen een uitnodiging voor 2 HPV-vaccinaties
 • Vrouwen ontvangen een uitnodiging voor 1 (als ze er al 1 gehad hebben) of 2 HPV-vaccinaties
 • Heb je beide HPV-vaccinaties al gehad? Dan ontvang je geen uitnodiging.

Ben je geboren in 2004?

Je kreeg al eerder een uitnodiging voor HPV.

 • Heb jij jouw 1e vaccinatie in 2023 gehaald en heb je nog een 2e vaccinatie nodig? Dan krijg je een reminder voor het maken van een afspraak. Je hebt tot 1 juni 2024 de tijd om de serie kosteloos af te maken. Neem dan wel het vaccinatiebewijs van je 1e vaccinatie mee als je de 2e vaccinatie gaat halen.

Ben je geboren in 2005?

Je kreeg al eerder een uitnodiging voor HPV.

 • Heb jij jouw 1e vaccinatie in 2023 gehaald en heb je nog een 2e vaccinatie nodig? Haal je 2e HPV- prik vóór 1 juni 2024. Bel voor een afspraak 088 0031 400.

Ben je geboren in 2006?

 • Ben jij geboren in 2006? Dan word je in 2024 18 jaar.
 • Haal je 1e vaccinatie voordat je 18 wordt. Je mag dan de hele serie kosteloos halen. Haal je de 1e vaccinatie na je 18e verjaardag, dan wordt de vaccinatie niet meer vergoed.
 • Je krijgt vanaf nu geen uitnodiging meer voor je 1e vaccinatie. Na het halen van je 1e vaccinatie, krijg je van ons wel een uitnodiging voor je 2e vaccinatie.
 • Wil je de 1e vaccinatie graag halen vóór je 18 wordt? Meld je dan aan via dit formulier.

Ben je geboren in 2007 t/m 2013? En heb je nog geen HPV-vaccinaties gehad?

Wil je toch nog graag je HPV-vaccinaties halen? Meld je dan aan via dit formulier.

  Ben je geboren vóór 1996?

  Ben je vóór 1996 geboren en wil je je graag vaccineren tegen HPV? Dat kan via de GGD. Je moet de vaccinaties dan wel zelf betalen. Check onze informatie over vaccin op maat. 

  Heb je nog vragen?