Overslaan en naar de inhoud gaan
Publicatiedatum: 13-03-2024 om 01:22 uur
Laatste update: 15-04-2024 om 8:43 uur

Mazelen

Mazelen is een besmettelijke vlekjesziekte. Mensen krijgen het door een virus. De meeste kinderen in Nederland worden gevaccineerd tegen mazelen via het Rijksvaccinatieprogramma. Daardoor komt de ziekte in Nederland niet veel meer voor. Zowel in landen om ons heen, als in Nederland daalt de vaccinatiegraad, waardoor mazelen zich makkelijker kan verspreiden. Denk je dat jij of jouw kind mazelen heeft? Neem dan telefonisch contact op met de huisarts. Onderaan deze pagina vind je antwoord op veelgestelde vragen over mazelen.

BMR-vaccinatie via het Rijksvaccinatieprogramma

Kinderen krijgen de BMR-vaccinatie aangeboden via het Rijksvaccinatieprogramma. Deze vaccinatie is vrijwillig en beschermt tegen de bof, mazelen en rode hond. Wij volgen de landelijke richtlijn. Kinderen krijgen een uitnodiging voor de prik als zij ongeveer 14 maanden zijn en op de leeftijd van 9 jaar. Als je kind gevaccineerd is, dan is het goed beschermd. Er is geen reden om de vaccinatie te vervroegen.

Lees meer over de BMR-vaccinatie.

Vaccinatieoverzicht

Een overzicht van de vaccinaties van jouw kind vind je op de vaccinatiekaart die je ontvangt na de geboorte. Ben je deze kaart kwijt, dan kun je een nieuwe kaart aanvragen bij het RIVM.

Mijn kind heeft de BMR-vaccinatie gemist. Kan mijn kind alsnog de BMR-vaccinatie krijgen?

Dat kan uiteraard. Bel 088 0031 400 om een afspraak aan te vragen.
Is je kind geboren voor 1 januari 2015, dan kun je ook een afspraak aanvragen via onderstaand formulier.

Vraag en antwoord over mazelen

  • Meer algemene informatie over de mazelen vind je op de website van het RIVM.
  • Op de website van het RIVM vind je ook antwoord op de meest gestelde vragen over mazelen. Deze pagina wordt dagelijks aangepast.
  • Hieronder lees je de antwoorden op veelgestelde vragen in onze regio.
    Staat het antwoord op jouw vraag er niet bij? Bel ons via 088 0031 100. Wij zijn bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8:30 – 17:00 
  • Waarom vaccineert GGD BZO in sommige gevallen ook baby's jonger dan 14 maanden?

    Bij uitzondering kunnen onze artsen besluiten om baby's in de leeftijd van 6 tot 14 maanden eerder te vaccineren. Dit is een maatwerkadvies op basis van het bron- en contactonderzoek. In sommige situaties wegen de voordelen van vervroegd beschermen op tegen de nadelen van een minder goede bescherming op lange termijn. Dit gebeurt alleen bij uitzondering en altijd in goed overleg met het RIVM.

  • Kan ik mijn baby eerder laten vaccineren tegen mazelen?

    Nee, dat kan niet. Alleen als je een uitnodiging van de GGD krijgt, komt jouw baby bij uitzondering in aanmerking voor vervroegde vaccinatie. Het moment waarop je baby de 1e BMR-vaccinatie krijgt (14 maanden), is zo gekozen zodat je kind zo goed en zo lang mogelijk beschermd is.

  • Op het kinderdagverblijf van mijn baby is een mazelenbesmetting (geweest). Krijgt mijn baby eerder een BMR-vaccinatie?

    Je krijgt informatie van de GGD met een maatwerkadvies. Alleen als je een uitnodiging van ons krijgt, komt je kind in aanmerking voor een vervroegde BMR-prik. Heb je deze uitnodiging niet gekregen, dan komt je kind hier niet voor in aanmerking omdat er geen reden voor is. Dit betekent dat het risico op verspreiding laag is. En dus weegt het vaccineren op een leeftijd van 14 maanden zwaarder vanwege de bescherming op langere termijn.

  • Hoe groot is het risico voor mijn gezin als er een besmetting is op de school van mijn kind?

    Als er een besmetting is op de school van je kind, krijg je een brief met informatie van de GGD. In deze informatie staat wat je moet doen als je kind klachten krijgt die bij mazelen passen. We bekijken na elke melding waar de patiënt in de besmettelijke periode is geweest. Ook die contacten krijgen informatie van ons.

  • Waarom krijgen niet alle baby’s uit voorzorg eerder een BMR-vaccinatie?

    Het moment waarop je baby de 1e BMR-vaccinatie krijgt tegen bof, mazelen en rodehond is zo gekozen zodat je kind zo goed en zo lang mogelijk beschermd is. Op dit moment (voorjaar 2024) is er geen grote uitbraak. Er is een beperkt aantal besmettingen en de patiënten die het eerst ziek werden, zijn nu niet besmettelijk meer. De kans dat je kind in contact komt met het mazelenvirus is op dit moment heel klein.