Laatste update: 13-10-2024 om 15:38 uur
Contactmoment 14 maanden
Als je kindje ongeveer 14 maanden is, heb je een afspraak op het consultatiebureau met de jeugdverpleegkundige. Je bent welkom met de vragen en zorgen die je misschien hebt over de groei en ontwikkeling van je kind. Op deze pagina lees je wat je kan verwachten, welke prikken je kindje krijgt, wat je meeneemt en hoe je de afspraak kan verzetten als dat nodig is. Ook lees je welke ontwikkelingen je rond deze leeftijd kunt zien en krijg je praktische tips.
Wat kun je verwachten van deze afspraak?
- We praten over hoe het met jou en je kindje gaat
- Je kindje krijgt 2 prikken
- We praten over gezonde voeding voor je kind
- We onderzoeken we samen je kindje van top tot teen
- We bekijken samen de groei en ontwikkeling van je kind.
Kruipt je kindje op handen en knieën? Trekt je kindje zich op tot staan en loopt het langs de tafel of bank? Zegt je kind al verschillende woordjes? We kijken samen wat je kindje al kan én hoe je kindje dit doet. Bekijk ter informatie deze filmpjes over het ontwikkelingsonderzoek van TNO.
Welke vaccinaties krijgt je kindje?
Als je wil, beschermen we je kind tegen:
Kijk hier voor meer informatie over het Rijksvaccinatieprogramma.
Wat neem je mee naar de afspraak?
- Groeikaart
- Vaccinatiebewijs
- Badjasje voor je kind
- Schone luier(s) en luierdoekjes
- Als je kind dat prettig vindt: een speeltje.
Is het nodig om de afspraak te verzetten?
Dat regel je heel gemakkelijk zelf via het JGZ-portaal. In dit portaal kun je ook altijd het dossier van je kind van 0 t/m 11 jaar bekijken. Log in met jouw eigen DigiD, dus niet met de DigiD van jouw kind.
Lukt het niet om de afspraak te verzetten? Of heb je geen DigiD? Bel ons dan via 088 0031 414 van maandag tot en met vrijdag van 8:00 – 17:00.
Welke ontwikkelingen zie je op deze leeftijd?
Ieder kindje ontwikkelt zich op een eigen manier en in een eigen tempo. Over het algemeen zien we rond deze leeftijd vaak:
De 1e woordjes
Rond deze leeftijd zeggen de meeste kinderen hun 1e woordjes. Je helpt je kind hierbij door steeds te zeggen wat jij of je kindje doet. En door voor te lezen. Bekijk voor meer tips de folder Tips voor taal.
Grenzen opzoeken
Dit heeft je kind nodig om te leren wat wel en niet mag. Je helpt je kindje door duidelijkheid en voorspelbaarheid te bieden. Je kind positief opvoeden helpt jou daarbij.
Minder eten
Je baby groeit het 2e jaar minder snel dan in het 1e jaar. Daarom is het normaal als je kindje nu wat minder wil eten. Zorg dat je kind goede bouwstoffen, vitamines en mineralen binnenkrijgt, dat is nodig om fit te blijven en te groeien. Hier lees je meer over gezonde voeding voor je kind.
Bekijk hier de ontwikkelupdate voor 18 maanden.
Handig om te weten
Veiligheid
- Oefen samen met traplopen. Loop achter je kind aan naar boven en voor je kind uit naar beneden.
- Draai de stelen van pannen tijdens het koken naar achteren.
- Kijk voor meer tips op kinderveiligheid.nl.
Je volgende afspraak
De volgende afspraak plannen we als je kind ongeveer 2 jaar is. Je krijgt hier vanzelf een uitnodiging voor.
Heb je eerder vragen of zorgen, bijvoorbeeld over voeding, groei, slapen of huilen, dan ben je welkom op het inloopspreekuur van het consultatiebureau. Je kunt ook telefonisch advies aanvragen van een jeugdverpleegkundige.*
Kom naar het inloopspreekuur op jouw consultatiebureau |
Of vraag telefonisch advies aan onze jeugdverpleegkundige* |
*Geef in een appje aan dat je graag telefonisch advies wil van een jeugdverpleegkundige en beschrijf je vraag. Meer gegevens zijn niet nodig. Wij nemen contact met je op van maandag tot en met vrijdag van 8:30 – 17:00.