InwonersMijn kindGroepsvaccinaties RVPTips om je kind voor te bereiden op de vaccinatie
Publicatiedatum: 03-03-2022 om 02:13 uur
Laatste update: 20-05-2022 om 7:05 uur

Tips om je kind voor te bereiden op een vaccinatie

Voor de vaccinatie

Jij kent je kind het beste en kunt dus ook goed inschatten wat een geschikt moment is om te vertellen dat je kind een prik gaat krijgen. Meestal hoeft dit niet heel lang van tevoren. Maar wacht ook niet tot het allerlaatste moment.

Vertel je kind op een neutrale wijze wat er gaat gebeuren. Wees eerlijk en zeg nooit dat het geen pijn doet. Dan valt het namelijk tegen op het moment dat het wél pijn blijkt te doen. Vertel eerlijk dat het heel even pijn doet, maar dat het daarna snel weer over is.

Ter voorbereiding kun je je kind ook  dit leuke en informatieve filmpje over vaccineren laten zien. Of bekijk alvast hoe het vaccineren bij onze GGD er aan toe gaat voor kinderen tot 12 jaar en voor kinderen vanaf 12 jaar. 

N.B. Wanneer je vermoedt dat je kind hevige angst heeft voor de prik en daardoor moeilijk te vaccineren zal zijn, is het verstandig om vooraf even contact op te nemen met onze medewerkers. Is je kind erg angstig dan kunnen wij je kind ook vaccineren in een aparte en rustigere ruimte waar we alle tijd nemen. 

Tijdens de vaccinatie

Afleiding kan helpen. Leg uit dat het helpt als je kind net vóór en tijdens de prik ergens anders naar kijkt dan de naald en de arm. Vraag je kind om tijdens het prikken de tenen te bewegen of bedenk vooraf samen met je kind iets wat kan helpen als afleiding.

  • Zorg dat je kind een t-shirt met korte mouwen aan heeft
  • Bij aankomst geef je eerst de vaccinatiekaart af en daarna wacht je samen met je kind totdat het aan de beurt is
  • Je aanwezigheid tijdens de vaccinatie is belangrijk. Wanneer jij rust en vertrouwen uitstraalt, zal dit een positieve invloed hebben op je kind.
  • Spanning mag er zijn. Als je merkt dat je kind bang is, benoem dan wat je ziet. Bijvoorbeeld: “ik weet dat je het spannend vindt, dat mag” of “het is zo voorbij”. Het erkennen en benoemen van zijn/haar emoties zorgt voor opluchting. Blijf zelf kalm en ga niet mee in de boosheid of verdriet van je kind. Jij hebt de regie.

Na de vaccinatie

Vraag achteraf hoe je kind het vond gaan. Geef je kind een compliment en laat weten dat je trots bent. En laat je kind ook zichzelf een compliment geven. Deze positieve zelfspraak verlaagt de prikangst voor een volgende keer.