Programma

​12.30-13.00 uurInloop
​13.00-13.20 uurWelkom en introductie Programma
Dagvoorzitter Theo Maas, wethouder van Someren
​13.20-13.50 uurIJslands Model
Jeroen de Greeff, adviseur lokaal beleid, jongeren en riskant Gedrag bij het Trimbos-Instituut.

De Kempengemeenten gaan de komende drie jaar ervaring opdoen met de IJslandse aanpak van middelengebruik. Maar wat is die aanpak eigenlijk? Waarom is die zo succesvol in IJsland? En wat kunnen we daar in Nederland mee? Het Trimbos-instituut laat zien hoe ze de IJslandse aanpak vertalen naar Nederland.

​13.50-14.00 uurUnity en GGD op festivals
Bernhard van ’t Klooster, senior preventiewerker Novadic-Kentron

Unity is een project waarin uitgaanders, als Unity-vrijwilligers, hun leefstijlgenoten aanspreken op hun gedrag. Doel is de aan uitgaan gerelateerde risico’s van drugsgebruik te minimaliseren. Unity wordt ondersteund door instellingen voor verslavingszorg in zes verschillende regio’s in Nederland. Daarnaast is de GGD Brabant-Zuidoost betrokken bij evenementen voor het promoten van Sense (informatie over seks voor jongeren t/m 24 jaar) en om gehoorschadepreventie te stimuleren. Beide organisaties werken dit jaar samen op Wish Outdoor. Het doel is om elkaars inzet te versterken en om de festivalorganisatie eenvoudiger toegang te geven tot Unity en GGD

​14.00-14.30 uurGehoorschadepreventie
Roel Selen, adviseur milieu en gezondheid bij GMV

Bezoekers van horeca en evenementen lopen het risico om gehoorschade te ontwikkelen bij te harde muziek. Eenmaal opgelopen gehoorschade herstelt zich niet. De duur van de blootstelling en de hardheid van het geluid hebben invloed op het ontstaan van gehoorschade. Wat kunnen horecaondernemers en festivalorganisatoren doen om hun bezoekers hier tegen te beschermen? En hoe kunnen gemeenten regels op nemen in hun horeca- en evenementenbeleid?

​14.30-15.00 uurPauze

​15.00-15.30 uur​Integrale aanpak de-normalisering drugs
Kwartiermaker Martijn Planken

In de media en om ons heen hoor je het vaak: Er wordt veel gesnoven en geslikt op festivals, in het uitgaansleven en op straat. Gebruik van drugs lijkt zo steeds normaler en veel voorkomender te zijn geworden in de afgelopen jaren.
Ook met de hele discussie rond de legale wietteelt is het thema drugsnormalisatie een trend waar je niet meer om heen kunt. Onder het motto: ‘Drugs, dat kunnen we hier niet gebruiken’ willen de regio’s Brabant-Noordoost en Brabant-Zuidoost in een project de trend adresseren en waar mogelijk het tij te keren.

​15.30-15.45 uurHypes in drugsgebruik
Charles Dorpmans, coördinator DIMS Novadic-Kentron

Spanning en grenzen opzoeken, saaiheid verdrijven, groepsgevoel versterken, problemen vergeten; er zijn nog steeds genoeg redenen om inventief naar middelen te zoeken die je geest kunnen beïnvloeden. Soms zijn dat eenvoudig beschikbare middelen als lachgas en aanstekergas. Maar ook internet (darkweb) en social media zijn plekken om naar nieuw middelen te zoeken en ervaringen te delen. Is 4FA wel echt die XTC-light? De ene keer is het belangrijk om het brede publiek hier over te informeren, de andere keer is het beter om je daarbij tot een selecte groep te richten. Maar wat bepaalt deze keuze?

​15.45-16.30 uur​Stellingen

​16.30-17.00 uurNabespreking Stellingen en afsluiting
Theo Maas


.