Rookvrij schoolterrein


Zoals u waarschijnlijk al weet moeten alle schoolterreinen vanaf augustus 2020 rookvrij zijn. Een rookvrij onderwijsterrein is geheel rookvrij voor alle leerlingen, studenten, personeel, ouders, bezoekers en leveranciers, zonder uitzonderingen. Het rookverbod geldt altijd (24 uur per dag, 7 dagen per week). Bij een rookvrij terrein gaat het om de buitenruimte die tot de schoollocatie behoort: het school- of onderwijsplein. School- en onderwijsgebouwen zelf zijn al rookvrij.

Rookvrije generatie
Om een rookvrije generatie te realiseren is het vooral belangrijk dat kinderen niet in aanraking komen met rook en dus geen rokende volwassenen en leeftijdsgenoten zien. Zo beschermen we opgroeiende kinderen tegen de schadelijke gevolgen van (mee) roken en de verleiding om te gaan roken.

Kinderen en jongeren brengen veel tijd door op school. Daarom is het belangrijk dat daar niet gerookt wordt. Daarnaast is het belangrijk dat ook activiteiten zoals een excursie, sportdagen of een studiereis rookvrij zijn. Alleen als de schoolomgeving volledig rookvrij is kunnen we jongeren de duidelijke boodschap meegeven dat roken er niet bij hoort.

Hulp nodig?
De GGD Brabant-Zuidoost kan u adviseren en ondersteunen. Bijvoorbeeld bij het creëren van draagvlak onder ouders en docenten, het communiceren van de rookvrije boodschap of hoe om te gaan met rokers vlak buiten de poort. Heeft u behoefte aan advies of ondersteuning? Neem dan contact op met de sector gezondheidsbevordering per mail: secretariaat-gezondheidsbevordering@ggdbzo.nl of telefonisch op 088- 00 31 436.
Op www.rookvrijschoolterrein.nl is ook allerlei materiaal beschikbaar dat kan helpen bij het rookvrij maken.

Inspiratie
Bekijk hier het filmpje over het stappenplan en hoe Hogeschool Rotterdam en het Alfacollege in Groningen het aanpakken.

Bordje
Is uw onderwijsterrein rookvrij? Bestel dan met 10% korting het bord "dit terrein is rookvrij" en laat zien dat roken op en rond het school- of onderwijsterrein niet is toegestaan.