Lesmateriaal


boys-Rus.jpg


Boys R Us
Jongens doen vaak alsof ze alles al weten over seks, maar stiekem hebben zij er ook vragen over en weten ze echt niet alles. Ze weten vaak weinig over meisjes en het vrouwelijk lichaam. 'Boys R Us' is een bordspel voor jongens van 10-16 jaar en kent twee spelniveaus. Het spel is gericht op kennis, zelfreflectie, het begrijpen van de invloed van vrienden en de media, omgaan met relaties, communiceren met meisjes, voorkeuren, wensen en grenzen en het leren praten over intimiteit, seksualiteit en relaties. 
girl's-choice.jpg
Girls' Choice
Het bordspel 'Girls' Choice. Wensen en grenzen in intimiteit' is gericht op empowerment van meiden van 10-13 jaar (basisspel) en ouder. Het moedigt meisjes aan om na te denken over vragen als: hoeveel weet je over seks en veilig vrijen? Hoe gedraag jij je naar vriendjes/vriendinnen toe? Hoe goed kun je opkomen voor jezelf? Het spel is ontwikkeld om te gebruiken als aanvulling op voorlichtingsprogramma's of lessen seksuele en relationele vorming en kan ook worden gebruikt in buitenschoolse settings zoals in club- of buurthuizen.
Bestellen >>
logo Ik ben van mij.png
Ik ben van mij​
Hoe leer je jongeren respectvol met elkaar omgaan als het gaat om intimiteit en seksualiteit? Wat is experimenteren en wanneer is het schadelijk voor henzelf of iemand anders? Hoe voorkom je seksueel grensoverschrijdend gedrag? Maak kennis met ‘Ik ben van mij!’ een succesvolle methode die uitgaat van jongeren zelf.
Bestellen >>
Langleve-deliefde.jpgLang Leve de liefde
Lang Leve de liefde is lesmateriaal over relaties, seksualiteit en veilig vrijen voor leerlingen van het praktijkonderwijs t/m gymnasium voor de onderbouw en bovenbouw. Het lespakket van de onderbouw bestaat uit zes lessen, een dvd waarin jongeren aan het woord komen over de verschillende onderwerpen en een leerlingenmagazine. 
Bestellen >>
lesbrief_seks_diversiteit.jpgLesbrief Seksuele Diversiteit
Lesbrief seksuele diversiteit van Lang Leve de Liefde besteedt aandacht aan seksuele diversiteit en helpt homoacceptatie te bevorderen. De Lesbrief is een verdiepingsles bij het lespakket Lang Leve de Liefde. Voor de onderbouw van het VMBO t/m gymnasium. 
Bestellen >>17190_AT5_Homoseksualiteit_hdlomslag.jpgLespakket homoseksualiteit
Lespakket homoseksualiteit besteedt online aandacht aan homoseksualiteit, bedoeld voor leerlingen van 10 tot 14 jaar. In het lespakket worden de kinderen uitgedaagd buiten de klas op zoek te gaan naar meningen over het onderwerp, deze te respecteren en uiteindelijk zélf hun mening te vormen zonder anderen te kwetsen. 
Bestellen >>


lovebuzz.jpgLovebuzz
Lovebuzz is een interactief spel over liefde, relaties en beginnende seksualiteit voor brugklassers in het voortgezet onderwijs. Lovebuzz ondersteunt leraren bij gevoelige thema’s als seksuele weerbaarheid en diversiteit bespreekbaar te maken; op eenvoudige wijze, met vragen en antwoorden in een online game. Bestellen >> Rond je seksualiteit


Rond je seksualiteit 
Carrouselspel over seksualiteit voor jongeren vanaf 15 jaar. Stel je voor dat je heel erg opgewonden bent en wilt vrijen, maar je vriend(in) wil (nog) niet zo ver gaan. Wat doe je? Of dat een onbekende je vragen over seks stelt of seksuele opmerkingen maakt. Hoe reageer je? Praten over normen en waarden rond relaties en seksualiteit: niet makkelijk, wél spannend en leuk met dit spel! Het spel wordt in 50 minuten gespeeld en kan ook worden gebruikt als een opstap naar een groepsgesprek onder begeleiding. In de bijgesloten handleiding staan verschillende spel-variaties en tips voor aanvullende werkvormen.
Bestellen >>  
Ruben dvd en docentenhandleiding


Ruben les
De film 'Ruben' gaat over homoseksualiteit en over pesten. In de film van 10 minuten wordt de 15 jarige Ruben gepest omdat hij homo is. In de film zie je ook dat Ruben voor het eerst verliefd wordt en voor eerst een kus geeft (aan Mike, een Nederlands Marokkaanse jongen). Op school verschijnt een foto via social media met de kus en wordt hij daarna getreiterd en mishandeld door een aantal jongens. Met de film kunt u een voorlichting geven over homoseksualiteit en over pesten. Het doel is om leerlingen zich te laten inleven in de situatie van LHBT jongeren, ze voornemens te laten maken om niet te pesten en adviezen tegen pesten te bedenken. De les is gemaakt voor VMBO en HAVO/VWO. 
Bestellen >> 
Puberboek.jpgVerhalen voor onder je kussen
Verhalen voor onder je kussen is een boek (gratis te downloaden) dat is gemaakt voor gebruik in de klas, met de bedoeling om te praten over 'grensoverschrijdend gedrag'. Het boek gaat over seks en liefde. Over de spanning, de eerste keer, spijt, en verliefdheid. Seksuele diversiteit komt terug in het verhaal: WAUW. Voor leerlingen in de derde klas van het voortgezet onderwijs (van VMBO t/m gymnasium). Downloaden >> 
RAINBOW.jpg
Rainbow lespakket
Rainbow lespakket is een lespakket over seksuele diversiteit voor leerlingen van 6 tot 16 jaar. Doel van het pakket is het bespreekbaar maken en bevorderen van de acceptatie van seksuele diversiteit op po- en vo-scholen.
 

Zet-t-op-de-agenda-groot.jpgZet 't op de agenda
Zet 't op de agenda bevat kant-en-klare lessuggesties (gratis te downloaden) om het thema seksuele diversiteit in het voortgezet onderwijs in diverse vakken aan de orde te stellen. Het doel van deze agenda is elkaar te inspireren en suggesties te doen voor lessen die eraan bijdragen dat iedereen zichzelf kan zijn op school.
Downloaden >>  


Aan de slag?
Wilt u met uw school aan de slag met seksuele diversiteit? Neem dan gerust contact met ons op voor ondersteuning of advies. 

​Emy van Maaren-Heyligers
e.van.maaren@ggdbzo.nl 
088 0031 451
​Elke Breugelmans
e.breugelmans
088 0031 240