Laatste update: 11-10-2024 om 18:12 uur
Contactmoment 8 weken
Je baby is nu ongeveer 8 weken oud en is welkom voor een afspraak op het consultatiebureau. We helpen je graag bij de vragen, twijfels en zorgen die je misschien hebt over de groei en ontwikkeling van je baby. Op deze pagina lees je wat je deze afspraak kan verwachten, welke prik je baby krijgt, wat je meeneemt en hoe je de afspraak kan verzetten als dat nodig is. Ook lees je welke ontwikkelingen je rond deze leeftijd kunt zien en krijg je praktische tips.
Wat doen we tijdens de afspraak als je baby 8 weken oud is?
- We praten over hoe het met jullie gaat
- We onderzoeken je baby, we bekijken het hoofdje, de ogen, huid en heupen
- Je baby krijgt 1 of 2 prikken
- We bekijken hoe je baby zich ontwikkelt.
We kijken bijvoorbeeld of je kindje een voorwerp met de ogen volgt en of je baby al lacht. We kijken ook hoe je baby dit doet. Bekijk ook deze filmpjes over het ontwikkelingsonderzoek van TNO.
Welke vaccinaties krijgt je baby?
Als je wil, beschermen we je baby tegen:
*Dit is een extra vaccinatie. De jeugdarts bespreekt dit met je. Je baby krijgt deze alleen als jij tijdens de zwangerschap geen vaccinatie tegen kinkhoest (22-wekenprik) kreeg. Of in bijzondere situaties.
Kijk hier voor meer informatie over het Rijksvaccinatieprogramma.
Wat neem je mee naar de afspraak?
- Groeikaart
- Vaccinatiebewijs
- Omslagdoek of badjas voor je baby
- Schone luier(s) en luierdoekjes
- Als je kind dat prettig vindt: een speentje of speeltje.
Is het nodig om de afspraak te verzetten?
Bel ons via 088 0031 414, we zijn er van maandag tot en met vrijdag van 8:00 – 17:00. We plannen in overleg met de arts een nieuwe afspraak, zodat alle vaccinaties goed op elkaar blijven aansluiten.
Als je kindje wat groter is, regel je het aanpassen van de afspraak heel gemakkelijk zelf via het JGZ-portaal. Hier kun je ook het dossier van je kind bekijken van 0 t/m 11 jaar. Log in met jouw eigen DigiD, dus niet met die van jouw kind.
Welke ontwikkelingen zie je op deze leeftijd?
Ieder kindje ontwikkelt zich op een eigen manier en in een eigen tempo. Over het algemeen zien we rond deze leeftijd vaak:
Meer contact met je baby
Als je tegen je baby praat, draait je baby het gezicht in de richting van jouw stem. Je baby herkent nu ook steeds meer vertrouwde gezichten.
Hoofd omhoog
Je baby kan nu het hoofd steeds beter optillen. Je baby zit graag rechtop met wat hulp en beweegt dan het hoofd en de nek.
2e sprongetje in de ontwikkeling
Je kind huilt meer en wil meer drinken. Het hoort allemaal bij het 2e sprongetje rond de 8 weken, want je baby leert steeds meer bij. Je baby kan kleuren en details beter zien. Ook ontdekt je kindje de eigen handjes.
Handig om te weten
Veiligheid
Op kinderveiligheid.nl lees je tips lees je tips over veiligheid voor je baby. Je leest er bijvoorbeeld tips over veilig slapen en reizen met je baby.
Babyzwemmen
Gezonde baby’s kunnen vanaf 8 weken oud beginnen met babyzwemmen. Kijk goed of je baby er klaar voor is. Want de ervaring en de omgeving van een zwembad kan best vermoeiend of overweldigend zijn. Vraag advies over babyzwemmen aan je huisarts als je baby te vroeg geboren is.
Je volgende afspraak
De volgende afspraak voor je baby plannen we rond de 3 maanden.
Heb je eerder vragen of zorgen, bijvoorbeeld over voeding, groei, slapen of huilen, dan ben je welkom op het inloopspreekuur van het consultatiebureau. Je kunt ook telefonisch advies aanvragen van een jeugdverpleegkundige.*
Kom naar het inloopspreekuur op jouw consultatiebureau |
Of vraag telefonisch advies aan onze jeugdverpleegkundige* |
*Geef in een appje aan dat je graag telefonisch advies wil van een jeugdverpleegkundige en beschrijf je vraag. Meer gegevens zijn niet nodig. Wij nemen contact met je op van maandag tot en met vrijdag van 8:30 – 17:00.