Seksuele diversiteit Voorlichting en materialen

Educatie

Er zijn activiteiten beschikbaar die een bijdrage kunnen leveren aan de verbetering van sociale veiligheid van LHBT-jongeren op school. We hebben onze ervaringen en de diverse beschikbare materialen hier samengevat.

Voorlichtingslessen
Het COC Eindhoven, Stichting Outway en Transgendergroep Eindhoven verzorgen voorlichtingslessen op middelbare scholen. Neem voor meer informatie contact op met het COC Eindhoven, Stichting Outway of TG040.
 
COC Eindhoven organiseert ook diverse jongerenbijeenkomsten gericht op transgenders. Voor meer informatie en aanmelden kun je naar YUNG.
 
Theatergezelschappen
Interactief theater is een goede manier om met een groep het thema seksuele diversiteit te bespreken. Er bestaat een breed aanbod aan theatergezelschappen die een aanbod hebben op dit terrein. Er zijn voorstellingen beschikbaar voor docenten, als ook voor leerlingen. Bijvoorbeeld de voorstelling 'Ben jij er klaar voor!?' van Helder Theater, de voorstelling 'Lokaal G 1.25' van Theater AanZ of
de voorstelling ‘Let’s talk about…’ van Mind Mix.

Aanverwante projecten
Ook zijn er veel mogelijkheden wat betreft activiteiten die zich richten op seksuele weerbaarheid. Gevaarlijke liefde is een interactieve voorlichtingsles van Humanitas waarbij grenzen, weerbaarheid, social media en loverboyproblematiek aan bod komen. Daarnaast heeft MEE verschillende lessenreeksen en cursussen die zich richten op liefde, grenzen aangeven, social media en loverboyproblematiek voor leerlingen met een beperking. In Eindhoven en Helmond wordt ook de campagne Ik ben van mij! uitgevoerd. "Ik ben van mij!" is een campagne met als doel dat jongeren respectvol met elkaar omgaan en zich bewust zijn van grenzen als het gaat om seks en relaties. Seksuele diversiteit maakt hiervan onderdeel uit.

Meer informatie over educatie met betrekking tot seksuele diversiteit vindt u in de routenkaarten BO en VO.