Overslaan en naar de inhoud gaan
Publicatiedatum: 05-10-2023 om 02:45 uur
Laatste update: 09-04-2024 om 14:05 uur

Coronaprik voor zwangeren

De Gezondheidsraad adviseert om de coronaprik niet meer beschikbaar te stellen voor alle zwangeren. Dit advies is overgenomen door de minister van VWS. Een coronaprik tijdens de zwangerschap is veilig, maar is meestal niet nodig. Het risico op ernstige ziekte en complicaties door corona tijdens de zwangerschap is niet meer verhoogd, en een vaccinatie levert weinig gezondheidswinst voor de meeste zwangeren.

Wanneer kan ik wél een coronaprik krijgen?

Ben je zwanger en adviseert je behandelend arts je te laten vaccineren? Bijvoorbeeld vanwege een ziekte of medicijngebruik? Dan kun je een afspraak maken voor de coronaprik via telefoonnummer 0800 7070.

Waarom is een coronaprik niet meer nodig?

Verschillende onderzoeken laten zien dat zwangeren nauwelijks verhoogd risico meer lopen om ernstig ziek te worden door het coronavirus. Uit nieuwe gegevens blijkt ook dat er geen verhoogd risico meer is op vroeggeboorte. Dit komt waarschijnlijk door een combinatie van de milder verlopende omikronvariant, en door de opgebouwde immuniteit door eerdere vaccinaties en doorgemaakte infecties.

Kijk voor meer informatie op Vaccineren tegen corona tijdens zwangerschap | RIVM

Meer info en aanmelden