Overslaan en naar de inhoud gaan
Publicatiedatum: 21-09-2023 om 12:18 uur
Laatste update: 23-10-2023 om 7:05 uur

Griepvaccinatie tijdens de zwangerschap

Vanaf maandag 16 oktober tot 1 maart 2024 komen zwangere vrouwen in aanmerking voor de griepvaccinatie. Zonder medische indicatie kun je hiervoor bij team jeugdgezondheidszorg terecht. 

Afspraak maken

Je kunt zelf een afspraak maken, inzien en wijzigen via het JGZ-portaal. Je hebt hiervoor een DigiD nodig. Klik op onderstaande button. Log daarna in met je DigiD. Eenmaal ingelogd kun je het aanmeldformulier voor vaccinaties tijdens de zwangerschap invullen en je zo voor de griepprik en/of de 22 wekenprik (tegen kinkhoest) aanmelden.

Voor wie is de griepvaccinatie tijdens de zwangerschap?

Ben je tussen 15 oktober en 1 maart 22 weken of langer zwanger, heb je geen medische indicatie, en woon je in Zuidoost-Brabant? Dan mag je de griepprik halen bij team Jeugdgezondheidszorg.

Waarom een griepvaccinatie tijdens de zwangerschap?

Pasgeboren baby’s hebben een hoger risico op ernstige gevolgen van griep, zoals een ziekenhuisopname. Als je tijdens de zwangerschap de griepprik krijgt, heeft de baby direct vanaf de geboorte minder kans om griep te krijgen. Voor de zwangere vrouw zelf is de griepprik ook zinvol. Zwangere vrouwen met griep worden namelijk vaker opgenomen in het ziekenhuis dan vrouwen met griep van dezelfde leeftijd die niet zwanger zijn. 

Hoe meld je je aan voor de griepvaccinatie tijdens de zwangerschap?

 • Heb je voor 15 oktober al een 22 wekenprik gehad (kinkhoestvaccinatie)?
  Dan ontvang je automatisch binnenkort een mail met hierin de mogelijkheid om een afspraak te maken voor de griepvaccinatie.
 • Heb je al een afspraak staan voor een 22 wekenprik (kinkhoestvaccinatie) ná 15 oktober?
  Dan krijg je de mogelijkheid om tijdens deze afspraak ook de griepprik te krijgen. De jeugdverpleegkundige vraagt ter plekke of je dit wenst.
 • Maak je vanaf 15 oktober een afspraak voor een vaccinatie tijdens de zwangerschap via het JGZ-portaal?
  Dan kun je tijdens het aanmelden aangeven welke vaccinatie(s) je wilt krijgen (22 wekenprik (kinkhoest) en/of griep).

Veelgestelde vragen over griepvaccinatie tijdens de zwangerschap

 • Hoe zit het met de duur van de bescherming tegen griep?

  Als zwangere heb je tijdens de zwangerschap minder kans om griep te krijgen en jouw antistoffen beschermen je baby tegen griep. Bescherming houdt tot 6 maanden na het vaccinatiemoment aan. Als de baby op tijd wordt geboren, is het kind meestal beschermd als de griepvaccinatie minimaal 2 weken voor de geboorte wordt gegeven. Maar we weten ook dat een vaccinatie minder dan 2 weken voor de bevalling nog steeds enige bescherming geeft.

 • Tot wanneer in de zwangerschap kun je de griepvaccinatie krijgen?

  Je kunt de vaccinatie halen vanaf de 22e week tot aan het einde van je zwangerschap. Hier is geen einddatum aan verbonden. Maar het advies is om niet te lang te wachten. Zo heb je als zwangere zelf tijdens de rest van de zwangerschap minder kans om griep te krijgen en bovendien beschermen de antistoffen die je als moeder na de vaccinatie aanmaakt de baby tegen griep.

 • Kun je de 22 wekenprik tegelijk met de maternale griepvaccinatie krijgen?

  Het griepvaccin heeft geen invloed op andere vaccinaties en dus ook niet op de 22-wekenprik. De vaccins kunnen tegelijkertijd worden gegeven als je dat wilt.

 • Ik ben zwanger, heb een medische indicatie en ben na half oktober 22 weken zwanger, wat nu?

  Zwangeren met een medische indicatie worden op basis van die indicatie door de huisarts geselecteerd en uitgenodigd op het vaccinatiespreekuur, ongeacht de termijn van de zwangerschap. Zij kunnen zich gedurende hun hele zwangerschap veilig laten vaccineren, dus ook vóór 22 weken zwangerschapsduur.

 • Klopt het dat je als zwangere vrouw buiten de periode 15 oktober – 1 maart, ook al ben je 22 tot 40 weken zwanger, niet in aanmerking komt voor de griepvaccinatie?

  Dat klopt, tenzij ze een medische indicatie heeft.
  - Zwangeren met een medische indicatie worden op basis van die indicatie door de huisarts geselecteerd en uitgenodigd op het vaccinatiespreekuur, ongeacht de termijn van de zwangerschap. Zij kunnen gedurende hun hele zwangerschap veilig gevaccineerd worden, dus ook vóór 22 weken zwangerschapsduur.
  - Zwangeren zonder medische indicatie die buiten de periode 15 oktober en 1 maart 22 weken of langer zwanger zijn, komen niet in aanmerking voor de maternale griepvaccinatie bij de JGZ.