Homepagina > Ouders > Onderzoek en contactmomenten

Gezondheidsonderzoek en vaste contactmomenten

moeder met dochter

​  Op een aantal vaste momenten tijdens de schoolperiode nodigen wij je kind uit voor een gezondheidsonderzoek of een gesprek. Deze momenten sluiten aan bij de ontwikkelfase van het kind. Medewerkers van het team JGZ voeren deze onderzoeken uit. Dit team bestaat uit een jeugdarts, jeugdverpleegkundige en een doktersassistent. Zij werken nauw samen met gedragswetenschapper(s) van de GGD.

Onderzoek groep 2 basisonderwijs 
Tijdens dit onderzoek kijkt de jeugdverpleegkundige naar de lichamelijke, psychische en sociale ontwikkeling van je kind. Denk aan groei, gewicht, leefstijl, spraak en taal, maar ook aan schoolverzuim en gedrag. Heb je zelf vragen? Tijdens het onderzoek kun je deze bespreken.

Onderzoek groep 7 basisonderwijs 
In groep 7 besteedt de doktersassistente aandacht aan de ontwikkeling van je kind en aan verschillende leefstijlthema’s, zoals voeding, sociale contacten en bewegen. Je kind wordt ook gemeten en gewogen. Heb je zelf vragen? Tijdens het onderzoek kun je deze bespreken.

Onderzoek voortgezet onderwijs

Leerlingen in klas 1 ondebouw en in klas 4 bovenbouw vullen in de klas de digitale vragenlijst "Gezond Leven? Check het even!" in. Een JGZ professional is daarbij aanwezig. Je ontvangt hierover van te voren informatie.
De vragenlijst is bedoeld om mogelijke (gezondheids)problemen bij jongeren op tijd te signaleren en als het nodig is ook hulp te kunnen bieden. De vragenlijst gaat over de lichamelijke, psychische en sociale gezondheid van je kind. Er worden vragen gesteld over bijvoorbeeld gezondheid, leefstijl en je gelukkig voelen. Leerlingen in klas 1 worden tijdens het invullen van de vragenlijst ook gewogen en gemeten. Wanneer de uitkomsten van de vragenlijst of de screening van lengte en gewicht daar aanleiding toe geven, haalt de jeugdverpleegkundige je zoon of dochter uit de klas voor een gesprek of vervolgonderzoek. Jij of je kind krijgen ook de mogelijkheid om zelf een gesprek aan te vragen. Als het team Jeugdgezondheidszorg hulp of begeleiding adviseert, dan word je hierover geïnformeerd.

Geen onderzoek, maar toch vragen of zorgen?
-
Ga direct naar het JGZ-portaal (voor ouders van kinderen van 4 t/m 11jaar)
- Stel je vraag online via “Ik heb een vraag”.
- Of bel de GGD Brabant-Zuidoost via: 088 0031 414 op maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur.

​