Homepagina > Ouders > Onderzoek en contactmomenten

Gezondheidsonderzoek en vaste contactmomenten

moeder met dochter

e​  Op een aantal vaste momenten tijdens de schoolperiode nodigen wij je kind uit voor een gezondheidsonderzoek of een gesprek. Deze momenten sluiten aan bij de ontwikkelfase van het kind. Medewerkers van het team JGZ voeren deze onderzoeken uit. Dit team bestaat uit een jeugdarts, jeugdverpleegkundige en een doktersassistent. Zij werken nauw samen met gedragswetenschapper(s) van de GGD.

Houd rekening met de volgende coronamaatregelen: 
Per kind mag er één begeleider meekomen. Onze medewerkers gebruiken mondkapjes en we vragen bezoekers van 13 jaar en ouder om zelf ook een mondkapje mee te brengen en te dragen tijdens de afspraak. Verzet de afspraak als het kind, ​de begeleider of een van de huisgenoten gezondheidsklachten hebben. 
Lees meer in de uitgebreide toelichting op de maatregelen.

Onderzoek groep 2 basisonderwijs 
Tijdens dit onderzoek kijkt de jeugdverpleegkundige naar de lichamelijke, psychische en sociale ontwikkeling van je kind. Denk aan groei, gewicht, leefstijl, spraak en taal, maar ook aan schoolverzuim en gedrag. Heb je zelf vragen? Tijdens het onderzoek kun je deze bespreken.

Door de coronacrisis hebben wij echter onze dienstverlening fors moeten aanpassen. Hierdoor hebben wij vorig jaar een deel van de leerlingen uit groep 2 niet gezien en kunnen wij ook dit schooljaar niet alle leerlingen in groep 2 uitnodigen voor een gezondheidsonderzoek. Wil je toch een afspraak? Dan kun je deze zelf aanvragen en inplannen via ons JGZ-portaal. Je kunt ook bellen op 088 0031 414. Alle ouders van de leerlingen die dit betreft ontvangen hierover een brief.   

Onderzoek groep 7 basisonderwijs 
In groep 7 besteedt de doktersassistente aandacht aan de ontwikkeling van je kind en aan verschillende leefstijlthema’s, zoals voeding, sociale contacten en bewegen. Je kind wordt ook gemeten en gewogen. Heb je zelf vragen? Tijdens het onderzoek kun je deze bespreken.

Door de coronacrisis hebben wij onze dienstverlening fors moeten aanpassen. Hierdoor hebben wij vorig jaar een deel van de leerlingen uit groep 7 niet kunnen uitnodigen voor een gezondheidsonderzoek. Wil je toch een afspraak? Dan kun je deze zelf aanvragen en inplannen via ons JGZ-portaal. Je kunt ook bellen op 088 0031 414. Alle ouders van de leerlingen die dit betreft ontvangen hierover een brief.   

Onderzoek voortgezet onderwijs
Leerlingen in klas 1 en 4  krijgen een brief om thuis de digitale vragenlijst "Gezond Leven? Check het even!" in te vullen. Ook alle leerlingen die in het schooljaar 2019-2020 door de coronamaatregelen de vragenlijst niet konden invullen, krijgen deze brief om de lijst thuis in te vullen.  
De vragenlijst is bedoeld om mogelijke (gezondheids)problemen bij jongeren op tijd te signaleren en als het nodig is ook hulp te kunnen bieden. De vragenlijst gaat over de lichamelijke, psychische en sociale gezondheid van je kind. Er worden vragen gesteld over bijvoorbeeld gezondheid, leefstijl en je gelukkig voelen. Leerlingen in klas 1 worden tijdens het invullen van de vragenlijst ook gewogen en gemeten. Wanneer de uitkomsten van de vragenlijst of de screening van lengte en gewicht daar aanleiding toe geven, haalt de jeugdverpleegkundige je zoon of dochter uit de klas voor een gesprek of vervolgonderzoek. Jij of je kind krijgen ook de mogelijkheid om zelf een gesprek aan te vragen. Als het team Jeugdgezondheidszorg hulp of begeleiding adviseert, dan word je hierover geïnformeerd.

Onderzoek speciaal onderwijs
Ook in het speciaal onderwijs krijgt je kind op vaste momenten een gezondheidsonderzoek. Deze momenten zijn vergelijkbaar met de momenten op het basis- en voortgezet onderwijs. Door de coronacrisis hebben wij echter onze dienstverlening fors moeten aanpassen. Hierdoor kunnen wij dit schooljaar niet alle leerlingen op de vaste momenten uitnodigen. Ouders van leerlingen die dit betreft ontvangen een brief. Daarin kun je ook zelf om een afspraak vragen.  

Geen onderzoek, maar toch vragen of zorgen?
-
Ga direct naar het JGZ-portaal (voor ouders van kinderen van 4 t/m 11jaar)
- Stel je vraag online via “Ik heb een vraag”.
- Of bel de GGD Brabant-Zuidoost via: 088 0031 414 op maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur.

​