Overslaan en naar de inhoud gaan
InwonersInfectieziektenVaccinatieafspraak mpox/monkeypox
Publicatiedatum: 25-08-2022 om 11:50 uur
Laatste update: 09-12-2022 om 13:34 uur

Vaccinatieafspraak mpox/monkeypox

Je hebt van ons een sms ontvangen omdat je volgens onze gegevens tot een van de risicogroepen voor mpox/monkeypox (apenpokken) hoort. Daarom kwam je in aanmerking voor preventieve vaccinatie. De vaccinatie is in onze regio echter niet meer beschikbaar.

Sinds december spreekt de World Health Organization (WHO) van mpox in plaats van monkeypox.

Vragen over monkeypox?

Voor vragen over monkeypox kun je bellen naar 088 0031 100, bereikbaar maandag t/m vrijdag van 8:30 – 17:00.

      Tot wanneer kan ik me laten vaccineren?

      De mpox-vaccinaties waren tot 7 december beschikbaar in onze regio.

      Plan je mpox-vaccinatie 4 weken voor of na je Covid-vaccinatie

      Voor mannen jonger dan 40 jaar is het advies om de mpox-vaccinatie minstens 4 weken voor of na de Covid-vaccinatie te plannen.
      Lees hier meer informatie over de interval met andere vaccinaties.

      Wat moet je meenemen / laten zien?

      • De sms. Dit is een persoonlijke uitnodiging en niet overdraagbaar aan een ander. Zonder deze sms kun je niet gevaccineerd worden.
      • Je identiteitsbewijs (paspoort, rijbewijs of ID kaart) zodat we jouw gegevens kunnen controleren. We controleren ook of jouw gegevens overeenkomen met ons bestand (van personen die in aanmerking komen voor de mpox-vaccinatie). Komen de gegevens niet overeen? Dan kunnen we je helaas (nog) niet vaccineren.
      • De ingevulde gezondheidsverklaring.
      • Het informed consentformulier.
      • Heb je bewijs van een pokkenvaccinatie in het verleden (toegediend in Nederland tot en met 1974)? Neem dit dan mee naar je afspraak. Vraag anders na bij jouw familie of je op kinderleeftijd alle vaccinaties, waaronder pokkenvaccinatie, hebt gekregen.
      • Tot slot, draag kleding waarbij je snel je bovenarm bloot kunt maken.

      Belangrijk vóór de afspraak

      • Heb je mpox doorgemaakt? Dan heb je geen vaccinatie nodig.
      • Heb je al een vaccinatie met Imvanex gekregen? En kom je in aanmerking voor een 2e vaccinatie? Deze krijg je als je 1e vaccinatie meer dan 4 weken geleden was. Is de eerste vaccinatie minder dan 4 weken geleden, maak dan een nieuwe afspraak.
      • Heb je al 2 vaccinaties met Imvanex gekregen? Dan heb je geen vaccinaties meer nodig.
      • Onderga je binnenkort een geplande medische ingreep onder algehele verdoving? Dan plan je de mpox-vaccinatie (Imvanex) minimaal 2 weken vóór de ingreep.
      • Ben je in de afgelopen 4 weken gevaccineerd tegen gele koorts (Stamaril®), mazelen of rode hond (BMR)? Dan is het belangrijk om de monkeypox-vaccinatie (Imvanex) minimaal 4 weken ná jouw gele koorts- of BMR-vaccinatie te plannen.
      • Heb je binnen 4 weken een afspraak voor een gele koorts- of BMR-vaccinatie voor bijv. een reis? Ook dan is het belangrijk dat er minimaal 4 weken tussen de gele koorts- of BMR-vaccinatie en de vaccinatie met Imvanex zit.
      • Ben je jonger dan 40 jaar en in de afgelopen 4 weken gevaccineerd tegen COVID met het vaccin Moderna® of Pfizer®? Dan is het belangrijk dat je het mpox-vaccin (Imvanex) minimaal 4 weken na deze COVID-vaccinatie haalt.
      • Ben je jonger dan 40 jaar en heb je binnen 4 weken een afspraak voor een COVID-vaccinatie met Moderna® of Pfizer®? Dan haal je deze COVID-vaccinatie minimaal 4 weken ná de mpox-vaccinatie.
      • Heb je in de afgelopen 3 maanden immuunglobuline of andere bloedproducten gekregen? Neem dan contact op met het landelijk informatienummer monkeypox: 088 767 4020.

      Wat bespreken we tijdens de afspraak?

      Welk vaccin?

      Het vaccin dat we gebruiken is het pokkenvaccin Imvanex (zie patienteninformatie / bijsluiter). Omdat het pokkenvirus lijkt op het mpoxvirus, is de verwachting dat het ook tegen mpox beschermt.

      Imvanex is sinds 22 juli 2022 in Nederland ook geregistreerd tegen mpox. We weten dat het middel veilig is en dat er een goede afweerreactie wordt gemaakt. Nog onbekend is hoe goed mensen in de praktijk na deze vaccinatie beschermd zijn tegen mpox.

      Bijwerkingen

      Je kunt bijwerkingen krijgen van de vaccinatie. De meest voorkomende bijwerkingen zijn: een lokale reactie (pijn, roodheid, zwelling) op de injectieplaats, daarnaast aspecifieke klachten zoals spierpijn, hoofdpijn, misselijkheid en koorts of verhoging.

      Meer informatie?

      Kijk voor meer informatie over mpox, het vaccin en een volledig overzicht van bijwerkingen op www.rivm.nl/monkeypox-apenpokken. Voor meer informatie over het delen van jouw gegevens kijk op ‘uw gegevens en het RIVM’.