Homepagina > Informatie over > Infectieziekten > Legionellapreventie na coronamaatregelen

Legionellapreventie na coronamaatregelen

Door de coronamaatregelen zijn veel gebouwen tijdelijk niet of weinig gebruikt. Daardoor is het leidingwater in deze gebouwen deels stil komen te staan. Dit kan leiden tot groei van de legionella bacterie. Als dit water gesproeid of verneveld wordt (bijvoorbeeld door douchen), dan kan iemand deze bacterie inademen en ziek worden. Deze kans is groter bij ouderen, rokers en mensen met een slechtere gezondheid. Bij mensen die jonger zijn dan 40 jaar komt legionella niet of nauwelijks voor. 

Prioritaire instellingen
In instellingen waar kwetsbare personen samen komen, bijvoorbeeld in zorginstellingen, hotels, zwembaden of sauna’s, moeten maatregelen genomen worden om de groei van legionella in leidingwater te voorkomen. Deze ‘prioritaire instellingen’ moeten een risicoanalyse laten uitvoeren en hebben een legionella beheersplan. Recent heeft de Inspectie Leefomgeving en Transport de desbetreffende branches per brief geïnformeerd over de te nemen stappen om de drinkwaterinstallatie op een veilige manier op te starten. 

Overige instellingen
Gymzalen, sportcomplexen en scholen zijn geen prioritaire instelling. De kans dat iemand op deze locaties ziek wordt door legionella is heel klein. Deze instellingen en organisaties moeten er wel voor zorgen dat de kwaliteit van het geleverde leidingwater voldoet aan de in het drinkwaterbesluit gestelde eisen.  

Als een gebouw tijdelijk niet of weinig gebruikt is, adviseert de Rijksoverheid om kranen en douches voor gebruik eenmalig goed door te spoelen. Denk daarbij aan goede ventilatie.

Kijk voor meer informatie op de website van de Rijksoverheid of op de website van het RIVM.