Overslaan en naar de inhoud gaan
InwonersMijn kindContactmoment 4 weken
InwonersMijn kindContactmoment 4 weken
Publicatiedatum: 05-09-2024 om 04:39 uur
Laatste update: 11-10-2024 om 18:01 uur

Contactmoment 4 weken

Als je baby ongeveer 4 weken oud is, nodigen we jullie uit voor een afspraak met de jeugdarts op het consultatiebureau. We bespreken dan samen wat je baby nodig heeft om gezond en veilig op te groeien. Op deze pagina lees je wat je kan verwachten, wat je meeneemt en hoe je de afspraak kan verzetten als dat nodig is. Ook krijg je praktische tips over de ontwikkelingen van je kindje rond deze leeftijd.

Wat kun je verwachten tijdens de afspraak als je baby 4 weken oud is?

  • We praten over hoe het met jou en je baby gaat
  • We onderzoeken samen je baby van top tot teen en bekijken het hartje, de heupen en ogen
  • We bespreken de vaccinaties voor je kindje
  • We bekijken hoe je baby zich ontwikkelt.

We kijken niet alleen wat je baby al kan, maar ook hoe je baby dit doet. We kijken bijvoorbeeld of je baby jou al aankijkt, reageert op je stem en misschien al het hoofd kan optillen terwijl het op de buik ligt. Bekijk ook deze filmpjes over het ontwikkelingsonderzoek van TNO.

Wat breng je mee naar de afspraak?

  • Groeikaart
  • Omslagdoek of badjas voor je baby
  • Schone luier(s) en luierdoekjes
  • Als je kind dat prettig vindt: een speentje of speeltje.

Is het nodig om de afspraak te verzetten?

Bel ons via 088 0031 414, we zijn er van maandag tot en met vrijdag van 8:00 – 17:00. We plannen in overleg met de arts een nieuwe afspraak, zodat alle vaccinaties goed op elkaar blijven aansluiten.

Als je kindje wat groter is, regel je het aanpassen van de afspraak heel gemakkelijk zelf via het JGZ-portaal. Hier kun je ook het dossier van je kind bekijken van 0 t/m 11 jaar. Log in met jouw eigen DigiD, dus niet met die van jouw kind.

Welke ontwikkelingen zie je op deze leeftijd?

Ieder kindje ontwikkelt zich op een eigen manier en in een eigen tempo. Over het algemeen zien we rond deze leeftijd vaak:

Meer contact met je baby

Je kunt in deze periode meer oogcontact maken met je baby en je baby maakt steeds meer geluidjes te maken om jouw aandacht te trekken.

Meer darmkrampjes

Darmkrampjes zijn vaak het ergst als je baby 6 tot 8 weken oud is. Lees onze tips hoe je jouw baby kan helpen bij krampjes. Darmkrampjes gaan meestal vanzelf over na 3 tot 4 maanden, omdat de darmen van je baby dan genoeg ontwikkeld zijn.

Meer huilen

In deze fase huilen baby’s gemiddeld 2,5 uur per dag, vooral ‘s avonds. Vanaf 8 weken na de geboorte huilen de meeste baby’s minder.
Bekijk onze tips over slapen en huilen.

Spugen na de borst- of flesvoeding

Het komt vaak voor dat baby’s af en toe wat melk overgeven na de borst- of flesvoeding. De meeste baby’s hebben daar geen last van. Is dat voor jouw baby anders? Bespreek het met ons, wij denken graag met je mee.

Handig om te weten

Op kinderveiligheid.nl lees je tips over veilig slapen en veilig reizen met je baby in de auto, op de fiets of in een draagdoek of draagzak.

De podcast Veilig Slapen legt uit hoe je jouw kindje kan helpen om veilig te slapen en wat de adviezen zijn om wiegendood te voorkomen.

Je volgende afspraak

De volgende afspraak voor je baby is als je baby ongeveer 8 weken is

Heb je eerder vragen of zorgen over je kind van 0-4 jaar, bijvoorbeeld over voeding, groei, slapen of huilen, dan ben je welkom op het inloopspreekuur van het consultatiebureau.

 Kom naar het inloopspreekuur
op jouw consultatiebureau
Of vraag telefonisch advies aan onze jeugdverpleegkundige*


*Geef in een appje aan dat je graag telefonisch advies wil van een jeugdverpleegkundige en beschrijf je vraag. Meer gegevens zijn niet nodig. Wij nemen contact met je op. Wij zijn bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8:30 – 17:00.

  • Hoe kun je zien wanneer je baby moe is of honger heeft?

    De baby is moe:

    • Bleek gezicht
    • Gapen
    • In ogen wrijven
    • Wegkijken of wegdraaien
    • Huilen of jengelen
    • Drukker worden

    De baby heeft honger:

    • Minder diep slapen
    • Zuigen op de handjes
    • Smakken of happen met de mond
    • Zoeken naar de borst of fles
    • Geluid maken of huilen
    • Tong uitsteken
    • Huilen

    Kijk goed naar je baby

    Leer je baby goed kennen. Je kunt dan zien wat hij wil. Je kunt hier dan goed op reageren. Iedere baby is anders. Te vroeg geboren baby's laten soms minder goed zien wat ze nodig hebben. Dus kijk goed naar je eigen baby.

    In onderstaande video zie je ook wat je baby nodig heeft

  • Mijn baby heeft krampjes, hoe kan ik hem of haar helpen?

    Krampjes zijn heel normaal, maar zijn wel vervelend voor je baby. Met name in de eerste weken hebben baby's vaak last van krampjes in de avonduren. De piek van de darmkrampjes ligt bij de 6 tot 8 weken, daarna merk je dat het minder wordt. Na drie tot vier maanden gaan de krampjes meestal vanzelf over.

  • Hoe slaapt een baby in de eerste maanden?

    Slaap met bewegen en geluidjes

    Is je baby net in slaap gevallen? In het eerste half uur beweegt je baby vaak nog veel. Ook maakt hij soms geluidjes en kunnen zijn ogen even open gaan. Dit doet hij in zijn slaap. Misschien denk je dat hij nog wakker is, maar meestal slaapt hij dan al. Wacht even en pak je baby niet op. Van het oppakken kan je baby weer wakker worden. Laat hem in zijn bed liggen. Dan kan hij rustig verder slapen.

    Stille slaap

    Na een half uur slapen wordt het bewegen minder. De baby ligt stil en maakt weinig geluid. Hij haalt rustig adem. Je baby slaapt nu dieper. Hij wordt minder makkelijk wakker. Hij slaapt zo ongeveer een half uur.

    Na de stille slaap

    Na een half uur stille slaap kan de baby weer wat meer gaan bewegen. En gaat hij weer wat geluid maken. Dit heet weer: slapen met bewegen en geluidjes. Het kan ook dat hij nu wakker wordt. Wacht even en kijk goed wat je baby doet. Wordt hij echt wakker? Dan kun je hem uit bed halen. Is hij nog in slaap, met bewegen en geluidjes? En is het nog geen tijd voor een voeding? Laat hem dan rustig liggen. Dan kan hij verder slapen. Na een half uur komt hij dan weer in de stille slaap.

  • Hoeveel huilt een baby van 1 week tot 1 jaar?

    Alle baby's huilen. Dat is normaal. Een baby heeft verschillende redenen om te huilen. Soms huilt je baby om contact met je te maken. Soms huilt je baby omdat hij honger heeft, pijn heeft of moe is. Of ziek is. En soms huilt een baby zomaar. Het is normaal dat een baby een aantal uur huilt per dag. Hieronder zie je hoe lang baby's gemiddeld huilen. Kijk en luister goed naar je baby. Zo leer je jouw baby kennen. Je leert dan wat je kindje wil en hoe je hierop kunt reageren.

    In week 1 en 2

    In de eerste 2 weken huilt je baby ongeveer 1 tot 1,5 uur per dag.

    In week 2 tot en met 6

    Je baby gaat meer huilen. Dus langer dan 1 tot 1,5 uur per dag.

    In week 6 tot en met 8

    In deze weken huilt je baby het meest: ongeveer 2 tot 2,5 uur per dag. Dit is normaal. Maar het kan heel moeilijk zijn voor ouders. Na week 8 wordt het huilen minder.

    In week 8 tot en met 12

    In week 8 tot en met 12 gaat de baby minder huilen. Meestal 1 tot 1,5 uur per dag.

    Vanaf week 12 tot en met 1 jaar

    Het huilen van je baby blijft hetzelfde. Je baby huilt ongeveer 1 tot 1,5 uur per dag. Vaak huilt je baby nu wat meer in de avond.

    Het is gevaarlijk om je baby te schudden

    Het huilen kan heel moeilijk zijn voor ouders. Het kan je verdrietig, gestrest of boos maken. Ga weg bij de baby als je boos bent of veel stress hebt. Schud je baby nooit! Dat is heel gevaarlijk voor je baby. Je baby kan doodgaan. Of een beperking krijgen.

    Praat met anderen

    Heb je vragen? Of vind je het huilen van je baby moeilijk? Zorg goed voor jezelf. Vraag op tijd om hulp. En praat erover met anderen. Bijvoorbeeld met je partner, familie of vrienden. Of praat er met ons over tijdens je bezoek aan het consultatiebureau.

  • Voeden, spelen en slapen bij baby's vanaf 4 weken. In welke volgorde doe je dat?

    1. Voeden

    Je geeft je baby voeding na het wakker worden. Je baby heeft dan energie om goed te drinken. Als hij goed gedronken heeft, heeft hij tijdens het slapen minder snel honger. En kan hij wat langer slapen.

    2. Aandacht op schoot

    Als hij genoeg gedronken heeft, is hij even wakker. Je kunt hem op schoot nemen en knuffelen. Of je laat hem even alleen spelen, bijvoorbeeld in de box.

    3. De baby laat zien dat hij slaap heeft

    Wanneer je baby moe wordt laat hij zien dat hij slaap heeft. Wil je weten hoe je dit kunt zien? Klik dan hier.

    4. Naar bed, zelf in slaap vallen

    Als je baby moe is, leg je hem wakker in bed. Zo leert hij zelf in slaap vallen. Bij het in bed leggen kan het helpen om de baby eerst op de zij te leggen en meteen daarna op zijn rug te rollen. Dan schrikt de baby minder van het in bed leggen. Zorg ervoor dat de baby altijd op de rug in bed ligt om te slapen.

    5. Slapen

    De baby slaapt.

    6. Baby laat zien dat hij honger heeft

    Je kunt het zien als je baby honger krijgt. Dit kun je soms al zien in zijn slaap. Het kan ook dat je baby wakker wordt van de honger. Weten hoe je kunt zien of je baby honger heeft? Je geeft hem dan voeding. En dan begint het weer bij 1: voeden.

  • Welke slaaptips zijn er voor baby's van 0-6 maanden?

    Leg je kind moe maar wakker in bed.

    Een baby kan nog niet altijd zelf in slaap vallen. Dat kun je hem wel leren. Kijk naar je baby om te zien of hij moe is.  Leg je kind moe, maar wakker in bed.  Bij het in slaap vallen kan hij even huilen. Wacht even en pak hem niet meteen op.  Hij leert zo zelf in slaap te vallen. Een kind dat heel erg moe is, valt meestal moeilijker in slaap. Leg het kind dus op tijd in bed als je ziet dat hij moe begint te worden.

    Lukt het je baby niet om in slaap te vallen?

    Soms kan je baby niet zelf in slaap vallen. Kijk even goed naar je baby: is het te warm in de kamer? Of te koud? Heeft hij gepoept of geplast? Heeft hij pijn of is hij ziek? Dan help je je baby hiermee.

    Soms is er niks bijzonders met de baby. Hij kan gewoon niet in slaap vallen. Laat hem dan in zijn bed liggen. Troost je baby door over zijn hoofd of buik te aaien. Praat zachtjes tegen hem. Troost hem tot hij rustig is. Hij kan dan zelf in slaap vallen. Wordt je baby niet rustig? En blijft hij huilen? Pak hem dan op. Troost hem tot hij rustig is. Leg hem weer wakker in bed. Zo leert hij zelf in slaap te vallen.

    Een donkere, koele kamer om in te slapen 

    Een goede temperatuur helpt met slapen. Een temperatuur van 16 tot 20 graden Celsius in de kamer is goed.
    Je kunt in de nek van je kind voelen of hij het te warm of te koud heeft. Zweet je kind? Dan is het te warm. Is zijn nek koud? Dan heeft hij het te koud. Zorg ervoor dat de kamer ‘s nachts donker is. Je kunt een nachtlampje gebruiken. Kies een lampje dat niet te fel licht geeft. Overdag hoeft de kamer niet helemaal donker te zijn. Overdag is een beetje donker ook goed.

    Knuffelen en spelen met je baby overdag

    Speel en knuffel overdag met je baby. Zeg lieve dingen tegen hem. Doe de dingen met je baby elke dag op dezelfde manier. En op ongeveer hetzelfde moment op de dag. Bijvoorbeeld voeden, spelen, verhaaltje voorlezen en in bed leggen.

    Doe voor het slapen rustige dingen met je baby

    Doe ongeveer een half uur voor het slapen rustige dingen met je baby. Bijvoorbeeld de luier verschonen, een liedje zingen, of knuffelen. Doe dit elke dag op dezelfde manier. Dit helpt je baby om in slaap te vallen. Laat je baby voor het slapen niet naar een telefoon, tv of computer kijken. Hier wordt hij wakker van.

    Inbakeren

    Inbakeren kan soms helpen om het kind te laten slapen. Wil je je kind inbakeren?  Neem contact op met het consultatiebureau. We vertellen je dan hoe je dit goed kunt doen. Let er goed op dat de doek bij het inbakeren niet over het hoofd, de mond of neus van je kind zit. Inbakeren kan wanneer je kind 1 week of ouder is. Je stopt altijd met inbakeren als je kind zichzelf wil gaan omdraaien. Dan is inbakeren niet meer veilig. Als je kind 6 maanden oud is stop je altijd met inbakeren. Het kind is dan te oud om in te bakeren.

  • Wat kun je doen om krampjes te voorkomen of te verminderen?

    • Neem tijd voor een boertje na het voeden. Houd je baby met zijn buik op je schouder.
    • Breng rust in het drinken
      Als je baby snel drinkt geef dan voor de voeding even (minuut of 3-4) je pink of een fopspeen. Zo kan je baby zijn grootste zuigkracht daarop al kwijt. Mogelijk drinkt je baby daarna rustiger aan de borst of fles. Ook kun je je baby tijdens het voeden laten pauzeren om de voeding te laten zakken. Als je voeding uit de fles geeft kan het soms helpen een speen met een kleinere opening te proberen. Je baby moet dan harder zuigen wat ervoor kan zorgen dat de voeding minder snel in de maag komt.
    • Voorkom lucht in de speen van de fles
      Geef je voeding uit de fles? Let erop dat er geen of zo min mogelijk lucht in de speen zit, zodat je baby zo min mogelijk lucht mee naar binnen hapt. Schud de fles vooraf het voeden niet te hard en zorg er tijdens het voeden voor dat de speen helemaal gevuld is met melk. Soms is het wenselijk een andere fles te gaan gebruiken die ervoor zorgt dat er minder lucht mee ingeslikt kan worden.
    • Bij verkoudheid
      Als je baby verkouden is zal hij moeite hebben met ademen, met name bij het drinken. Je kan 10-15 minuten voorafgaand aan het voeden een zoutoplossing of neusspray in de neus toedienen voor verlichting. Hopelijk heeft je baby dan wat minder moeite met ademen tijdens het voeden.
    • Vermijd bepaalde etenswaren bij borstvoeding
      Als je borstvoeding geeft kunnen sommige etenswaren die jij eet krampjes veroorzaken bij je baby. Dat kan specifiek één ding zijn, maar het kunnen er ook meer zijn. Van de volgende etenswaren is bekend dat ze krampjes kunnen veroorzaken: ui, knoflook, kool, paprika, prei, tomaat, rabarber, specerijen, citrusvruchten, druiven, aardbeien, chocola, bonen, schaaldieren, koffie en koolzuurhoudende dranken. Om erachter te komen of een of meerdere van de hiervoor genoemde etenswaren de boosdoener zijn, kun je ervoor kiezen deze etenswaren een tijdje te vermijden. Merk je dat je baby minder last gaat krijgen van zijn krampjes? Dan is de kans groot dat een of meerdere van die etenswaren de krampjes bevorderden of veroorzaakten. Voeg daarna weer een voor een de etenswaren die je eerder wegliet toe aan je eetpatroon. Krijgt je baby weer meer krampjes vanaf het moment dat je bijvoorbeeld weer prei eet? Dan weet je dat je prei zolang je borstvoeding geeft beter niet kan eten.