Homepagina > Informatie over > Ambulancezorg

Ambulancezorg

Er is een ongeluk gebeurd of er is een noodsituatie. Wat moet u dan doen? En hoe kunt u zichzelf en uw omgeving het beste voorbereiden op een crisissituatie?

Hoe u het beste kunt handelen hangt af van de situatie waarin het ongeval is gebeurd. Maar ook de toestand van slachtoffers is belangrijk

Direct hulp nodig?

Bel meteen 112 als u met spoed een ambulance nodig heeft. Vertel rustig en duidelijk aan de centralist van de meldkamer waar u bent en wat er aan de hand is. U hoort welke hulp gestuurd wordt en krijgt instructies.

Wat doet de ambulancezorg van de GGD Brabant-Zuidoost?
Onze afdeling ambulancezorg is verantwoordelijk voor de ambulancezorg in 21 gemeenten in Zuidoost-Brabant. Dit betekent dat wij 24 uur per dag, 7 dagen in de week paraat staan om met spoed de juiste patiëntenzorg te bieden.  

Niet levensbedreigend?

  • Neem contact op met uw huisarts als er geen sprake is van levensgevaar. Na 17.00 uur kunt u terecht bij de Huisartsenpost.
  • Maak nooit misbruik van 112. Hierdoor kunnen mensen die écht snel hulp nodig hebben, mogelijk niet geholpen worden.

Als de sirene gaat

De sirene is een hulpmiddel om u te waarschuwen voor een ramp. De sirenes worden elke eerste maandag van de maand om 12.00 uur getest. U weet dan: het is loos alarm. Als de sirene meerdere malen achter elkaar te horen is, dan gaat het om een alarmerende situatie. Er is dan echt iets aan de hand!

  • Ga direct naar binnen
  • Sluit ramen en deuren
  • Luister naar de rampenzender. Regionaal: Omroep Brabant; nationaal: Nederland 1 of Radio 1.

Wees voorbereid op een ramp

Er kunnen zich in Nederland verschillende soorten noodsituaties voordoen, zoals extreem weer of een uitbraak van een infectieziekte. Als stroom, gas of water uitvalt, is dat in eerste instantie vooral vervelend. Door goed voorbereid te zijn, kunt u erger voorkomen.

  • Stel een noodpakket samen.
  • Stel de regionale rampenzender Omroep Brabant in op uw (nood)radio en/of televisie. Deze zender geeft tijdens een noodsituatie informatie van de overheid.
  • Informeer uzelf over risico's in uw omgeving.
  • Als u een lichamelijke of verstandelijke beperking hebt, maak dan met mensen om u heen (familie, vrienden, buren) afspraken over hulp in een noodsituatie.
  • Zijn er in uw omgeving mensen die extra hulp nodig hebben tijdens een noodsituatie? Bespreek met hen wat u voor hen kunt doen. Het is handig om een EHBO-cursus te doen. Mocht er iets gebeuren, dan kunt u uzelf en anderen helpen.