InwonersSeks en gezondheidSeksuele diversiteit
Publicatiedatum: 02-06-2021 om 11:44 uur
Laatste update: 19-05-2022 om 15:41 uur

Seksuele diversiteit

Seksuele diversiteit verwijst naar de variatie die er is in seksuele geaardheid en sekse identiteit. Hier vallen lesbische vrouwen, homomannen, biseksuele en transgender mannen en vrouwen onder.

LHBTIQ+ staat voor lesbisch, homo, bi, transgender, intersekse, queer en de + voor de rest

Een jongen die meestal op jongens valt, noemen we homo. Een meisje dat meestal op meisjes valt, noemen we lesbisch. Valt iemand op zowel jongens als meisjes, dan noemen we dit bi. Een transgender is iemand die zich niet, of niet helemaal, thuis voelt bij het geslacht dat hij/zij bij de geboorte heeft meegekregen. Intersekse personen zijn geboren met mannelijke en vrouwelijke geslachtskenmerken. Niet iedereen voelt zich thuis in één van deze hokjes. Queer betekent dat je niet in een hokje past en dat je hokjes eigenlijk maar beperkend vindt. Bijvoorbeeld: je voelt je geen jongen én geen meisje. Je bent niet hetero, bi of homoseksueel, maar jezelf.  De + staat voor al die andere mogelijke manieren waarop mensen zichzelf, dus hun gender of seksualiteit kunnen benoemen, zoals panseksueel, aseksueel, non-binair of bischierig.

Jouw seksuele voorkeur

Veel jongeren vragen zich af: ben ik homo, lesbisch, hetero, bi? Het antwoord is niet zo makkelijk te geven. Jouw seksuele voorkeur is namelijk niet altijd 100% duidelijk en kan soms ook nog veranderen. In je puberteit begin je misschien iemand leuk te vinden. Dat kan een jongen of een meisje zijn. Soms is het de ene keer een jongen en de andere keer een meisje. Twijfel je wat jouw seksuele voorkeur is of wil je meer informatie? Kijk dan eens op de websites Sense.info en Iedereenisanders.nl​.

Uit de kast

Helaas gaan de meeste mensen er nog steeds automatisch van uit dat je hetero bent. Ze vragen bijvoorbeeld aan jongens: ‘heb je een vriendin?’ en niet ‘heb je een vriendin of vriend?’. Het moment dat je aan de mensen in jouw omgeving vertelt dat je lesbisch, homo, bi, transgender, intersekse of queer bent, wordt ook wel ‘uit de kast komen’ genoemd. Je maakt aan je omgeving duidelijk hoe jij je voelt. Misschien denk je: waarom zou je anderen vertellen dat je homo, lesbisch, bi, transgender, intersekse of queer bent? Hetero’s vertellen dat toch ook niet? Toch kan het voelen als een opluchting. Mensen in jouw omgeving weten beter hoe jij in elkaar zit. Uit de kast komen doe je dus niet voor jouw omgeving, maar vooral voor jezelf. Wanneer je uit de kast komt en hoe je dit vertelt, bepaal je natuurlijk zelf!

Heb je behoefte aan een gesprek over je gevoelens?

Maak jij je zorgen over een vriend of vriendin? Wil je weten waar je in de buurt LHBTIQ+ jongeren kunt ontmoeten? Blijf niet alleen zitten met je vragen! Je kunt namelijk op verschillende plekken terecht.

Bij GGD Brabant-Zuidoost kun je vrijblijvend terecht, met je vragen over dit onderwerp. We benaderen je vraag vertrouwelijk. En als jij dit wilt, verwijzen we je door naar andere hulpverleners.

Neem gerust contact met ons op via seksuelegezondheid@ggdbzo.nl.

Vermeld in je mail je naam, geboortedatum, telefoonnummer en je vraag.

Ik ben op zoek naar hulp

Als je ergens mee zit, lucht het vaak op om met iemand te praten. Dit kun je doen met iemand die je kent, maar ook met een hulpverlener. Zo kun je altijd terecht bij jouw huisarts voor een gesprek. Ga je liever anoniem in gesprek? Dat kan online via Sense.info via de chat of telefoon. Op de website Iedereenisanders.nl staat meer informatie over hulp zoeken.

Anderen ontmoeten

Woon je in de buurt van Eindhoven of Helmond? Dan zijn er ook verschillende organisaties waar je terecht kunt voor een goed gesprek of om andere LHBTIQ+-jongeren te ontmoeten:

 • COC Eindhoven
 • Stichting Outway
 • LHBTI-sportclub: Kouros​
 • Expreszo
 • Jong & Out
 • Yu​nge.

  COC Eindhoven en Stichting Outway hebben buddy’s die je kunnen helpen met problemen, het uitvogelen van je gevoel, uit de kast komen of het maken van nieuwe vrienden. Heb je hier behoefte aan? Neem eens contact op!

  Je bent niet alleen

  Sommige LHBTIQ+-jongeren voelen zich somber of eenzaam. Weet dat je niet alleen bent! Gelukkig zijn er steeds meer mensen die openlijk uitkomen voor hun seksuele voorkeur. Zo ook YouTuber Ericos, Nikkie de Jager en Linda de Munck​.